2021. június 24., csütörtök

A MAGYAR HOMOFÓBTÖRVÉNY EURÓPAI ELUTASÍTÁSÁTÓL HANGOS A NYUGATI SAJTÓ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.06.24.


A BBC a Jóbarátokból vett képpel illusztrálja, hogy a közkedvelt filmeket és sorozatokat is elérheti a magyar melegellenes törvény – ahogy a lap tudósítója fogalmaz. A Reuters közli, hogy Ursula von der Leyen szégyenteljesnek nevezte a törvényt. Azt már a Washington Postban olvashatjuk, hogy bezárul a kör, ugyanis Orbán Viktor az európai bizottsági elnök nyilatkozatát tartja szégyenteljesnek. A Guardian arról ír, hogy Orbán Viktor mégse ment a magyar válogatott nagy meccsére Münchenbe, a The Athletic pedig megemlíti, hogy ezen a meccsen egy szivárványos zászlós néző rohant be a pályára. Csernyánszky Judit lapszemléje.


Még a kedvenc tévésorozatokat is fenyegeti a magyar melegellenes törvény – írja Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója. A cikk a népszerű amerikai Jóbarátok című sorozat egy jelenetével indul. Ugyanis az RTL Klub attól tart, az egy hete elfogadott törvény a sitcom bizonyos részeire is vonatkozhat. A Modern Családtól kezdve akár még a Billy Elliotig számos, nézettséget hozó film vagy sorozat eshet az új törvény áldozatául, illetve kell majd ezeket a filmeket, sorozatokat, – legyen szó akár Harry Potterről vagy a Bridget Jones naplójáról –, este 10 után vetíteni, mert megjelenítik a homoszexualitást. Az RTL Klub egyértelműen a szólásszabadság megtámadását látja a jogszabályban. A kormány által kinevezett médiahatóság saját hatáskörben, illetve lakossági panaszra is intézkedhet. Persze a törvény ennél sokkal szélesebb tömegeket érint, mindenféle műsorszolgáltatót, tanárt, hirdetőket egyaránt – ragad ki egy-egy példát a tudósítás. Ugyan Koltay András, a médiahatóság korábbi tagja úgy fogalmazott a BBC-nek, nem gondolja, hogy komoly problémát okozna ez a műsorszolgáltatóknak, csak abban az esetben, hogyha a filmben „dominálna” a homoszexualitás vagy a nemváltás témája. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a kormány világos üzenetet küldött a lakosságnak, szerinte a korábbiakhoz hasonlóan most is a családok érdekében intézkedett. A parlament korábban az azonos nemű pároknak megtiltotta az örökbefogadást, azt csak házasoknak engedélyezve (hiszen azonos nemű párok nem köthetnek házasságot). Orbán Viktort is idézi a cikk, aki szerint a gyerekeket akarják ezzel védeni, és tulajdonképpen csak a liberális gőzhengerek indultak meg Magyarország ellen. A tudósítás megjegyzi, hogy nemcsak uniós tagországok, de még Nagy-Britannia is elítélte a magyar parlament erre vonatkozó döntését, miközben a pedofília büntetése támogatókra talált. A közvéleménykutatások szerint a lakosság 46 százaléka elfogadó a melegek iránt, ami nyolc évvel korábban 30 százalék volt, tehát javulást mutat. Ugyanakkor a cikk arra is kitér, hogy a törvénnyel a kormány tulajdonképpen az ellenzéknek állított csapdát, amely egységbe igyekszik tömörülni, de a kérdésben megosztottnak látszik. A Jobbik ugye megszavazta, de Jakab Péter hangsúlyozta, hogy a pedofília büntetését jobboldaliként támogatnia kell. Ugyanakkor a társadalmi sokféleséget maga is elismeri. S ahhoz, hogy el tudják üldözni a kormányt, fenn kell tudni tartani ezt a sokféleséget. Sokan vonnak – nem véletlenül - párhuzamot a 2013-ban elfogadott orosz törvénnyel. Ám Rácz András jogi szakértő szerint, a magyar még az orosznál is keményebb. Mert az orosz nem nevesíti a homoszexualitást, csupán úgy fogalmaz, a „nem hagyományos értelemben vett” szexuális kapcsolatban élőkre alkalmazza a törvényt. És az orosz jogszabály nem mossa össze a témát a pedofíliával.


A Reuters ugyanebben a témában Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök sajtótájékoztatójából kiemeli, hogy szégyenteljesnek nevezte a törvényt, és közölte: az EU nem köt kompromisszumokat olyan alapértékekben, mint az emberi méltóság, az egyenlőség és az emberi jogok tisztelet. A Washington Post viszont az AP hírügynökség alapján tudósít arról, hogy von der Leyen közölte, az EB mindent elkövet a melegeket diszkrimináló törvény ellen. A Bizottság minden erejét latba veti az EU polgárainak jogaiért – tette hozzá. A magyar kormány erre úgy reagált, hogy a Bizottság elnöke szégyellje magát, mert hamis állításokat fogalmazott meg.

Egyébként megint szinte végtelen azon tudósítások vagy véleménycikkek száma a nemzetközi médiában, amely erről a témáról szólnak, és nagyon hasonló véleményt fogalmaznak meg. A New York Times a müncheni stadion szivárványos megvilágításának elutasítására helyezi a hangsúlyt. Nem mellékesen megjegyzi, hogy felmérések szerint épp a németek a legtoleránsabbak a kérdésben. Az amerikai közszolgálati rádión, az NPR-on is átfutott a téma. A brit Guardian közli, hogy Orbán Viktor a szivárványos kivilágítási botrány után mondta le a Münchenbe, a meccsre tervezett útját. Mint írják, széles körben kapott kritikát a magyar miniszterelnök a múlt héten elfogadott LMBTQ-ellenes törvény miatt.

A The Athletic pedig a magyar-német meccsel egyidőben számolt be arról, hogy egy német szurkoló szivárványos zászlóval a kezében rohant be a pályára, miközben a magyar himnuszt játszották. A német közönség egy része tapssal fogadta az akciót.

A Bloomberg és az Amerika Hangja szintén arról ír, hogy Ursula von de Leyennél is betelt a pohár, és mindent megtesz azért, hogy érvényt szerezzen a mindenkit megillető személyiségi jogoknak, és arra kérte az uniós biztosokat, hogy erre levében figyelmeztessék a magyar kormányt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.