2021. június 25., péntek

A VEZÉR RÁUNT ORSZÁGÁRA, MÁR EURÓPÁT IS UGRÁLTATNÁ

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.06.25.


Aki a nemzetközi térben képtelen bemérni a saját méretarányait, annak sosem lehet kielégíteni az ambícióit és mindig boldogtalan lesz, ha vannak olyan univerzumok, amiket nem ő ural. Némi gúnnyal így kommentálta Kéri László politológus azt a támadást, amelyet a magyar miniszterelnök – a magyar függetlenség napján tartott beszédében – intézett az Európai Unió ellen. A szakértővel abból az alkalomból beszélgettünk, hogy Orbán Viktor új szintre lépett: „szabadságharca” közben részt vett a tagállamok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.


„Az orbáni külpolitika alapvető gondja, hogy mindig szeretne nagyobbnak látszani, mint amekkora. Legnagyobb bánata az, hogy egy közepes méretű, tízmilliós ország vezére és már ráunt erre. Itt van több mint tíz éve a nyakunkon, azt csinál velünk, amit akar, mert a magyar választók többsége mindent lenyel. Háromszor nyert kétharmados többséggel, ami példátlan Európában. Értem én, hogy erre ráunt és azt gondolta, mégiscsak jobb lenne, ha Európát is ugráltathatná”.

Kéri László iménti magyarázatához hozzátette, hogy a miniszterelnök hét pontos terve, amellyel – szavai szerint – hozzájárulna az unió megújításához, nem előzmények nélküli. Többek között a tusványosi nyári szabadegyetemen elhangzott beszédeiben vázolt hasonló nagyratörő terveket. A politológus ezekhez képest most két újdonságot észlelt. Az egyik az, hogy az utolsó szovjet katona kivonulásának 30. évfordulóját teljes egészében annak a gondolatnak szentelte, hogy egykor Moszkvától kellett megszabadulnunk, most pedig Brüsszeltől. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy amiről beszélt, lényegében nem a külvilágnak szólt, vagy legfeljebb csak másodsorban. Orbán Viktor tisztában van vele, hogy éppen a 2022-es választások előtti legkínosabb időszakban, vagyis ősztől, többszörösen szembe kell néznie európai uniós eljárásokkal. Így ez nem más, mint elővágás az őszi kampány-szezonra, amikor nem tudja megakadályozni, hogy az uniós intézmények ne minősítsék rendkívül negatívan az orbáni korszak politikáját. Ez pedig nagy fegyver lesz az ellenzék kezében. Orbán már előre igyekszik elérni, nehogy bárki komolyan akarja venni az Európai Parlament felől jövő kritikákat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.