2021. június 4., péntek

A VILÁG KETTÉVÁLT, CSAK NEM ÚGY, AHOGY AZ AMERIKAIAK SZERETNÉK

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2021.06.04.


Donald Trump előző amerikai elnök hivatali ideje alatt (a tévézés és golfozás mellett) jelentős energiákat szentelt Kína növekvő világgazdasági befolyásának megtörésére. Utódja, Joe Biden, bár belpolitikai szempontból Trump szöges ellentéte, Kínával szemben nagyjából ott folytatja, ahol elődje abbahagyta: az amerikai ipar védelmét és újjáépítését, a Kínával szembeni technológiai kitettség csökkentését, a Kínával való gazdasági versengést hangoztatja; és egyelőre nem nyúlt az elődje által kivetett szankciókhoz és büntetővámokhoz sem.

Ezzel párhuzamosan Kína már évek óta folytat különböző állami beruházásösztönző programokat, amelyek az ipari önellátás elérését és a technológiai felzárkózást célozzák egyes kulcsfontosságú szektorokban, és pénzügyileg is próbálja csökkenteni amerikai függését.

Ezek a törekvések azonban mindkét oldalról elég jelentős kihívásokkal néznek szembe a világgazdaság szerkezeti jellegzetességeiből kifolyólag. Miközben az Egyesült Államok szeretné leválasztani ipari termelését és technológiai ellátási láncait Kínáról, az ázsiai ország termelési oldalon a világ domináns, egyes piacokon majdnem kizárólagos szereplőjévé vált. Eközben Kína hiába akar szabadulni az amerikai dollártól és az amerikai pénzügyi befolyástól, az Egyesült Államok központi szerepe fikarcnyit sem csökkent.

Azaz miközben a két ország egyes politikusai szeretnék leválasztani egymásról a két gazdaságot és felosztani maguk között a világgazdaságot, valójában a gazdasági felosztás már megtörtént, csak pont nem úgy, ahogy szerették volna...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.