2021. június 3., csütörtök

ÁTSZAKADT A GÁT A LAKÁSHITELEKNÉL: MIT MŰVEL A MAGYAR LAKOSSÁG?

PORTFOLIO
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2021.06.03.


A nominálisan történelmi rekordot hozó március után áprilisban még nagyobb volt a magyar lakosság lakáshitel-felvételi kedve: 108 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a háztartások, ebből 11 milliárd ment felújítási célra. Az MNB friss hitel- és betéti statisztikái szerint a személyi kölcsönök piaca is feltámadóban van, a vállalati hitelezés viszont még nem nyerte vissza járvány előtti formáját.

A jegybank Pénzügyi stabilitási jelentése is megjelent ma, fő üzeneteit itt foglaltuk össze:
Ma tette közzé a bankszektor áprilisi statisztikáit a jegybank, legalábbis ami a hitelek és a betétek piacát illeti. A lakáshitelek 108 milliárd forintos új kihelyezése 46%-kal múlta felül a tavaly áprilisit, amit az akkori első hullám miatt persze nem volt nehéz meghaladni, de ez a 108 milliárd így is új nominális történelmi csúcsot jelent. 2021 első négy hónapjában 8%-kal több lakáshitelt vettünk fel 2020 azonos időszakához képest.

AZ ERŐS MÁRCIUS-ÁPRILISI LAKÁSHITEL-STATISZTIKÁBAN NAGY SZEREPE LEHET ANNAK, HOGY A JANUÁR 1-JÉN ÉS FEBRUÁR 1-JÉN ELINDULÓ OTTHONTÁMOGATÁSOK 2020 VÉGÉN, 2021 ELEJÉN ELHALASZTOTT KERESLETET GENERÁLTAK, AMI TAVASSZAL JELENTKEZETT, AMINT AZT RÉSZBEN A LAKÁSTRANZAKCIÓK NÖVEKEDÉSE IS MUTATJA...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.