2021. június 19., szombat

AZ ORVOSOK SEM SUPERMANEK, SÜRGŐS MENTÁLIS SEGÍTSÉGRE LENNE SZÜKSÉG AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN JÁRVÁNY UTÁN

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2021.06.18.


Akár évek múlva, egy teljesen ártatlan szituációban is felszínre törhet egy traumatikus élmény, amit az orvosok és az ápolók a járvány során éltek át a kórházakban. Nem múlt el nyomtalanul a járvány, egy felmérés szerint minden második egészségügyi dolgozónál jelen vannak a kiégés jelei. Pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy mielőbb rendszerszintű mentális támogatásra lenne szükség az egészségügyben. Ezt azonban szemléletformálással kell kezdeni, sokan ugyanis még maguknak sem merik bevallani, hogy baj van. Pedig azt senki nem fogja tudni csak úgy simán feldolgozni, hogy tehetetlenül nézte végig több száz ember halálát.


Krónikus fáradtsággal, kialvatlansággal, evészavarral, kiégéssel, depresszióval küzd sok egészségügyi dolgozó a járvány okozta extra terhelés miatt. Több mint egy éve harcolnak a frontvonalban, volt olyan nap, amikor 12 ezernél is több beteg feküdt a magyarországi kórházakban, és 300 fölött volt a halálos áldozatok száma. Testileg és lelkileg is felemésztette az orvosokat, ápolókat a stressz és sok esetben a tehetetlenség érzése, hogy nem tudnak megmenteni betegeket.

Az emberenként változó, hogy ki milyen módon tudja kezelni a felgyülemlett traumákat, ám pszichológusok szerint az biztosan kijelenthető, hogy mindenkit érintett valamilyen szinten mentálisan a járvány, csak sokan maguknak sem merik bevallani, hogy baj van. Mentális egészség szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak az egészségügyben dolgozók, de a járvány miatt tovább súlyosbodott a helyzet.

Az ELTE friss kutatása szerint minden második egészségügyi dolgozónál jelentek meg a kiégés közepes vagy magas fokú jelei az elmúlt hónapokban. Bár a növekedés mértékét ez a felmérés nem tudja megállapítani, más adatok szerint 2013-ban még csak a harmadukról volt ez elmondható...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.