2021. június 3., csütörtök

DÖNTÖTT AZ EU BÍRÓSÁGA: ÉRVÉNYES A SARGENTINI-JELENTÉS

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2021.06.03.


Az Európai Unió Bírósága elutasította a kormány keresetét, folytatódhat a 7. cikkelyes eljárás a jogállami normák magyarországi megsértéséről.


A luxemburgi székhelyű bíróság mai ítéletében leszögezi, hogy nem állja meg a helyét a magyar kormány érvelése, amellyel az európai parlamenti állásfoglalás megsemmisítését kérte.

“Az Unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése egyértelmű veszélyének megállapítására felszólító javaslatról szóló állásfoglalást” — népszerűbb nevén a Sargentini jelentést — 2018. szeptember 12-én fogadta el az Európai Parlament kétharmados többséggel. A határozat alapján még ugyanebben a hónapban elindult az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás a kormányok képviselőiből álló EU Tanácsban, amelynek a vége súlyos szankciók kiszabása lehet, ha a testület megállapítja, hogy fennáll a jogállam súlyos megsértésének veszélye Magyarországon. 

A folyamat azonban gyakorlatilag egyhelyben topog, mivel a tagállamok nem akarják döntésre vinni a dolgot. A miniszterek többször véleményt cseréltek és két meghallgatásra is sor került a magyarországi helyzetről, de a szavazásig, amely valószínűleg nem hozna egyértelmű eredményt, nem jutottak el. A következő meghallgatás előreláthatólag június 22-ikén lesz az Európa-ügyi miniszterek ülésén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.