2021. június 3., csütörtök

„EGÉSZEN MÁS POLITIKÁT FOLYTATUNK”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2021.06.03.


Azok méltóak a tiszteletre, akik képesek kompromisszumot kötni a hazáért – mondja Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki összefogásról.


Feltételezem, a Jobbiknál is készülnek felmérések. Mit mutatnak a számok: mennyi esélye van rá, hogy megnyerje a miniszterelnök-jelölti előválasztást?


Jól állok, de nagyon fontos, hogy a népszerűségem növekedése a Jobbikot is magával húzza. Az a politikai közösség, amit vezetek, szintén mérhetően és jelentősen erősödött az elmúlt időszakban.

Milyen választói csoportokban?

Alapvetően a kisvárosias, falusias környezetben élők, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a fiatalok, valamint a kiskeresetűek és kisnyugdíjasok körében. Lényeges, hogy a méréseink szerint az erősödésünk nem más ellenzéki pártok rovására történik. Annak nem sok haszna lenne, ha ugyanazt a tortát szeletelnénk újra, a mi feladatunk az, hogy a torta méretét növeljük. Negyedév alatt sikerült 250 ezer új szavazót bevonzani a kormányváltók mögé. Mind a Fidesz, mind az ellenzék tábora meglehetősen stabil, de a kettő között van egy jelentős apatikus réteg. Az a politikai erő fogja megnyerni a választást, amelyik ezt a réteget meg tudja szólítani.

Kit tart legfőbb vetélytársának az ellenzéki jelöltek közül?

Szemléletváltást szeretnék meghonosítani: nem vetélytársakat látok bennük, hanem szövetségeseket. Az ellenzéki együttműködésnek az a legfőbb hozadéka, hogy nem legyőzni akarjuk a másikat, hanem kiegészíteni egymást.

Jó, akkor melyik szövetségese jelenti az ön számára a legkomolyabb kihívást az előválasztáson?

Mondjuk így: aki engem a leginkább ki tudna egészíteni, az Karácsony Gergely. A fővárosban ő, a vidékiek körében viszont én vagyok népszerű. Bárhogyan alakul is az előválasztás eredménye, a Fideszt csak a szavazótáborainkat összeadva győzhetjük le. A Jobbik korábban civil miniszterelnök-jelöltben gondolkodott. Miért változtattak a terven? A tervezőasztalnál az ember a legoptimálisabb képletet akarja kidolgozni. Az én képletem az volt, hogy egy pártok fölött álló, integratív személy tudja leginkább becsatornázni az ellenzéki szavazókat a kormányváltó táborba. Csakhogy: amikor egy rezsimmel harcolunk, és nem feltétlenül demokratikus körülmények között kell megtalálnunk a győzelem receptjét, akkor nem könnyű rábírni valakit, hogy tegye kockára a civil karrierjét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.