2021. június 20., vasárnap

ÉS AKKOR BÁRKI VIHETI AZ AUTÓPÁLYÁKAT, CSAK NE BESZÉLJEN A MELEGEKRŐL - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.06.20.


Koncesszióba szervezi ki a kormány az autópályákat; megszavazták a homofóbtörvényt, amely sokak szerint a gazdaságra is rossz hatással lehet; váratlanul arra kezdett el mindenki figyelni az Eb-n, hogy hova rakják a focisták az üdítőket és söröket a sajtótájékoztatón. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Az összes autópályát, autóutat és gyorsutat kiszervezné a kormány 35 évre az M5-ös és M6-os autópályákról ismert ppp-konstrukcióban. A koncessziók felelőse egy új hatóság lesz, amelynek vezetőjét még a mostani miniszterelnök nevezheti ki 9 évre. A hivatalos indoklás minderre annyi, hogy Magyarország várhatóan se a normál uniós költségvetés, se a járvány utáni helyreállítási alap forrásaiból nem tud majd „önállóan” autópályát építeni, illetve hogy a fejlesztések költsége így nem az államadósságot növeli majd.

Miután a kormány éveken át szidta a ppp-megoldást, Rogán Antal most azt magyarázta: tíz év alatt jelentős fejlesztéseket fog végrehajtani, akárki is nyeri a koncessziós pályázatot, ráadásul úgy tervezik a konstrukciót, hogy a befolyó útdíjak összege mindig valamivel magasabb legyen, mint a rendelkezésre állási díj, amit az állam kifizet. Egyelőre nem tudni, lesz-e olyan gazdasági szereplő, aki ilyen összegű díj fejében elviszi a koncessziót, vagy csak drágább ajánlatok érkeznek majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.