2021. június 21., hétfő

FOLYTATÓDHAT A „NEMREFORM”

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.06.21.


Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását – derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból.


A több mint félszáz oldalas munkaanyag egyes részeiről a Magyar Kórházszövetség múlt heti – a sajtó teljes kizárásával zajló - konferenciáján beszéltek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) képviselői. A dokumentum két törvény, egy kormányrendelet és további négy miniszteri rendelet módosításával folytatná - ahogy most mondani szokták - „a kórházi kapacitások fejlesztését”, az ellátórendszer szerkezetének „finomhangolását”. A javaslatcsomag része továbbá a védőnői rendszer átalakítása, a rezidensi ösztöndíjak korrekciója, az új alapellátási ügyelet újraszervezése. Ez utóbbiról Kapkodó ügyeleti reform – Jönnek a minisürgősségik – címmel írtunk június 10.-én. Mint akkor arról beszámoltunk: az orvosi ügyeletet 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék. Az új rendszert július elsejétől Hajdú-Bihar megyében tesztelik. Múlt pénteken a kórházszövetség konferenciájával egyidőben tájékoztatták az új rendszerről a megyében ügyeleti központokat működtető települések polgármestereit. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetői által tartott előadásokból az derült ki, hogy a kormányfő által múlt csütörtökön bejelentett „reform stop” ellenére is foglalkoztatja a rendszer irányítóit az intézmények gazdasági egységesítése és az alapellátás átalakítása is. A legnagyobb ívű változásokat a szolgálati törvénnyel, az intézmény-összevonásokkal, a kiskórházaknak a megyeiek alá rendezésével már elindították a járvány alatt a vészhelyzeti rendeletekkel. Közülük a fontosabbak az ágazati törvényekbe is belekerültek egy salátatörvénnyel a tavaszi ülésszak utolsó napjaiban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.