2021. június 10., csütörtök

KIMERÜLTSÉG, ALACSONY BÉREK, SÚLYOS TRAUMÁK: ÁPOLÓK ÚJABB TÖMEGE FOG FELMONDANI, HA NEM LÉP A KORMÁNY

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.06.09.


Június végétől megszűnik az egészségügyi dolgozók röghöz kötése, a jelek szerint a szakmában sokan csak erre várnak, a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint tömeges felmondási hullám indulhat az egészségügyben. Mi jöhet az egészségügyben a harmadik hullám elültével? Szakszervezeti vezetővel beszélgettünk.


Fél év tilalom után, június 15-től újra felmondhatnak az egészségügyi dolgozók – adta hírül az erről szóló friss kormányrendeletet a keddi Magyar Közlöny. Sokan vártak erre a pillanatra: ki azért, mert szeretne másik intézményben dolgozni, ki azért, mert teljesen el szeretné hagyni az egészségügyet, vagy az országot.

A felmondási tilalmat november 29-én vezette be a kormány a járvány második hullámának súlyosbodásával. Annak ellenére, hogy a Független Egészségügyi Szakszervezet már április végén arra kérte levélben Orbán Viktort, engedje el a röghöz kötött dolgozókat, ha már minden más területen megkezdődött a nyitás, ez végül csak most, több mint egy hónap ráhúzással történt meg. A dolgozók számos okból voltak eddig is elégedetlenek, de miután március elején a kormány ultimátum elé állította őket az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal, sokaknál betelt a pohár.

Akkor mintegy ötezren úgy döntöttek, nem írják alá az új, sok szempontból aggályos, a szakdolgozók számára kifejezetten megalázó és hátrányos szerződést, nekik – mivel ezzel megszűnt a jogviszonyuk – másnap már nem is kellett bemenniük dolgozni (nem sokkal a járvány harmadik hullámának legsúlyosabb hetei előtt). Sokan úgy döntöttek, aláírnak, de ez még nem azt jelenti, hogy meg lennének elégedve a helyzetükkel: a szakszervezetek már akkor azt jósolták, a felmondási tilalom megszűnésével újabb pályaelhagyási hullám indulhat meg.

Hogy mi tudná mégis megállítani a jó eséllyel bekövetkező tömeges felmondásokat, és milyen állapotban vannak egyáltalán jelen pillanatban az egészségügyi dolgozók, arról Soós Adriannával, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnökével beszélgettünk.

Mint arról a Mércén beszámoltunk, a szakszervezet friss felmérése szerint minden második egészségügyi dolgozó pályaelhagyásra készül. Sokan a teljes magyar egészségügynek hátat fordítanának számos okból, de leginkább a bérfeszültség, az alacsony, illetve romló bérszínvonal, a kimerültség és a túl hosszú munkaidő áll a távozási szándékok mögött. Sokan a magánegészségügybe, vagy külföldre készülnek: vannak, akiket már semmiképpen nem lehetne visszatartani, azonban a válaszadók kétharmada maradna, ha magasabb bért kapna, illetve ha jobb vezetői bánásmódban lenne része a továbbiakban.

Soós Adrianna szerint most minden azon múlik, hogy a kormány lép-e valamit nagyon rövid időn belül az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítása érdekében. Az azonnali béremelés mellett szerinte elengedhetetlen valamiféle rekreációs segítség nyújtása is a dolgozóknak, ami békediőben is fájóan hiányzik a rendszerből, de miután az egyébként is agyonhajszolt egészségügyi dolgozók végzetesen kimerültek, és nem ritkán traumatizálódtak a koronavírus-járvány egy évében, minden eddiginél fontosabb lenne foglalkozni a mentális egészségükkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.