2021. június 25., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.06.25.


A SZERK.


A SZERK.
Szivárványstadion

Hétfő estére nagyjából bizonyosság lett, hogy az UEFA és a német labdarúgó-szövetség nem engedi, hogy a Németország–Magyarország Európa-bajnoki csoportmeccs idején szivárványszínű külső megvilágítást kapjon a müncheni stadion. Ám e borítékolható döntés már semmilyen módon nem befolyásolta a történet kibontakozását: addigra felért az a csúcspontjára. A szégyenen már túl voltunk, a gyalázat így akár rá is érhetett.

A SZERK.
Tegezében hét tézis

A kormányfő a múlt szombaton Schmidt Mária kormánybiztos asszony megtisztelő összehívására és jelenlétében, a 30 éve szabadon című tanácskozáson ismertette hét tézisét az unió megreformálásának módozatáról. Már a tézisszám kiválasztása is nagy politikai empátiáról árulkodik, a bennfentesek és az egyszerű emberek egyaránt érezték, ha megfogalmazni előtte nem is tudták volna, hogy a hat kevés lett volna, a nyolc meg sok. És mivel tört tézist nem ismer a módozatismertetés műfaja, a kormányfői tézisszámválasztás a hétre esett. Jó választás volt!

PUBLICISZTIKA


GEREVICH ANDRÁS
A legnehezebb kamasznak lenni
Vallomás az ifjúkori szerelmekről

Tízéves voltam, amikor utoljára valami olyasmit éreztem lány iránt, amiről gyerekfejjel azt hittem, szerelem. Dublinba költözött a család, és bár anyu próbált tanítani, fegyelmezetlen gyerek voltam, így minimális nyelvtudással kezdtem az évet az angol nyelvű iskolában.

RÉV ISTVÁN
A szemfényvesztő
Hatalom az igazság fogalma nélkül

A kora ötvenes évek egyik reggelén (április 4-én, hazánk felszabadulásának ünnepén, vagy talán május 1-jén, a munkásosztály nagy harci seregszemléjén, lehet, hogy éppen november 7-én, a nagy októberi forradalom évfordulóján) reménytelenül esett az eső (vagy fagyos szél fújt és hullott a hó). A rádióbemondó ismerős hangja azzal kezdte a híreket, hogy gyönyörű napsütésre ébredt az ország, mintha jókedvében a természet is ünneplőbe öltözött volna a nagy ünnepen.

EGOTRIP

VAJDA GERGELY
Zene hetilapra

Rácz Aladár Johann Sebastian Bachhal beszélget Vajda Gergely műhelyében

BELPOL


INTERJÚ
„A szegények még soha nem jártak jól”
László Csaba közgazdász, címzetes egyetemi tanár, volt pénzügyminiszter

A magyarországi infláció tartósan az uniós átlag felett alakulhat, és ennek a begyűrűző hatások mellett jelentős részben belső okai vannak. Alighanem az elmúlt 11 év monetáris és fiskális politikájának isszuk meg a levét – és közben ismét növekszik a magyar államadósság is.

A HIT GYÜLEKEZETÉNEK ÚTJA A LÁZADÁSTÓL A FIDESZIG
A Bibliából kiolvasott érdek

Nagy utat járt be a pünkösdi-karizmatikus imakörként indult, a rendszerváltás idején az SZDSZ-szel szövetséges gyülekezet, mire bevett egyházként megérkezett a Fidesz kebelére. Érkeznek a NER-milliárdok, Németh Sándor vagyona is többmilliárdosra duzzadt. A vezető lelkész pedig a „sátáni globalista kormányzás” ellen folytat kampányt.

CSAK AZ ÁLLAMHOZ FORDULHATNAK A MEDDŐSÉGGEL KÜZDŐ PÁROK
Akár egy trafikot

Jövő nyártól kizárólag állami meddőségi klinikákon végezhetnek lombikkezeléseket, emiatt sokan még hosszabb várólistáktól és romló színvonalú ellátástól tartanak. Azok, akik nem bíznak az állami rendszerben, külföldön lesznek kénytelenek küzdeni a gyerekvállalásért, de vannak, akiktől ennek az utolsó esélyét veszi el a kormány.

ELŐVÁLASZTÁSI MATEK AZ EGYÉNI KÖRZETEKBEN
Gondosan rajzolt frontvonalak

A pártközi alkuk és a kölcsönös visszalépések mellett is bőven tartogat izgalmakat az ellenzéki előválasztás az egyéni választókerületekben. A hatpárti szövetség tagjai más-más taktikával és eltérő esélyekkel fordulnak rá a versenyre.

BÉKÉSCSABAI CSALÁD KÓRHÁZI KÁLVÁRIÁJA
Egy a harmincezerből

Stroke-kal került kórházba tavaly szenteste a békéscsabai 67 éves Makai János. Bent aztán megfertőződött koronavírussal, és már nem tért haza. A család meggyőződése, ha a férfit otthon ápolják, ma is élne. Nem hibáztatnak senkit, de azt szeretnék, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Egyszerre egymilliárd szocialistát”
Bryan Caplan közgazdász

Szabad a pálya – vajon mit mond a tudomány a bevándorlásról? című 250 oldalas képregényében a nyitott határok előnyeit ecseteli. A minap magyarul is megjelent nem mindennapi mű szerzőjével Zoomon beszélgettünk.

NEKROLÓG

GYÁSZ
Át a falakon
Perczel Anna (1942–2021)

Perczel Anna építész, urbanista, az Óvás! Egyesület alapítója 1942-ben született Párizsban. Miután családjával visszatért Magyarországra, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, majd a Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál, Vadász György műhelyében dolgozott.

KÖNYV

PÉTERFY GERGELY
Doktor Faustus labirintusa
Emlékezés Simon Balázsra

Balázs csodálatra méltó szörnyeteg volt. Briliáns társalgó, hihetetlenül szórakoztató asztaltárs. Reneszánsz fejedelmi udvarokban gennyesre kereste volna magát csak azzal, hogy szóval tartja a művelt társaságot – véget nem érő sziporkák, szójátékok, kultúrhistóriai, filozófia-, kritikatörténeti és irodalomelméleti futamok szövődtek hétköznapi pletykákkal, színes elbeszélésekkel, versidézetekkel és bohóctréfákkal egymásba cikázva, néhol követhetetlenül, de mindig nagystílűen.

KRITIKA

KÖNYV
Sűrű, sötét erdő
Simon Balázs: Összegyűjtött versek

Nem emlegetik, nem írnak róla, egyetemen nem tanítják. Nincs róla semmi elnevezve, kötetei nehezen beszerezhetők, nem olvashatók online. Nem túlzás: a teljes és végleges elfeledéstől mentette meg a mostani (első) össz­kiadás ezt a nagy életművet. De milyen is ez az életmű? Mik a költészeti értékei? Meg tud-e ma szólítani minket, és ha igen, hogyan és mivel?

KÖNYV
Nyelvvilág
Fehér Béla: Ördögcérna

Az ördögcérna maga a burgonyafélék családjába tartozó lombhullató cserje. Itt líciumként emlegetik, de hívják még farkasbogyónak vagy gojibogyónak is, és a regény világán belül a kisebbrendű idő- és dimenziókapuk (ha jól értem) jelenlétét jelzi.

ZENE
Asztaltársak
Csalog–Parti Nagy: Létbüfé



A Létbüfében egy asztalhoz vetődik a költő, a zeneszerző és az énekes. Nem tudni, hogy mit isznak, de egy pillanat alatt szót értenek egymással. Egyikük még a baby boom szülötte, a másik kettőt már az X generáció könnyezte ki, mint igazgyöngyöt a kagyló. Mindhármuknak van némi tapasztalata csalatásban és fenében, és úgy lépnek túl e mai kocsmán, hogy előttünk is kitárják a kocsmaajtót.

FILM
Az ellenállás melódiája
Chloé Zhao: A nomádok földje

Az amerikai vidék, a Közép-Nyugat lakói, a „fehér szemét”, a redneckek (mindenki vérmérséklete szerint válogathat a rendelkezésre álló kifejezések között) sokáig az iszonyat, a jelenben velünk élő barbárság és elmaradottság jelképei voltak az amerikai filmben (A sziklák szeme; Gyilkos túra; A texasi láncfűrészes mészárlás).

FILM
Ártók
Michel Franco: Új világrend

Dúsgazdagék esküvője a világ (jelen esetben Mexikóváros) többi részétől társadalmi és fizikai értelemben is elzárt, erődszerű villában.

FILM
Dobozok közt
Kevin Macdonald: The Mauritanian

A Fontos Filmek (igaz történet, komoly igazságtalanság, komor hangvétel, megrendült taps, állófogadás Beverly Hillsben) két gyakori szereplője a hatalom megnyomorította kisember és az ügyét felkaroló, lelkiismeretes ügyvéd. Ők most a guantánamói fogolytáborban méregetik egymást az egyik olyan helyiségben, amit történetesen nem a fogvatartottak kínzására rendeztek be.

RÁDIÓ
Senki földjén
Édes Néném! – podcast a Bartókon

Szegény Mikes Kelemen! Ha az utókor kíméletlenségét a félresikerült stílusimitációkban lehetne mérni, Rákóczi fejedelem kamarása alighanem országos rekorder lenne.

SZÍNHÁZ
Azok a pesti éjszakák!
Proton Színház: Komolyan röhejes vagyok

Reisz Gábor érdekes formát választott első színházi rendezéséhez. A helyszín a Trafó frissen felújított kávézója, a Trafik, a leszűkített játéktérnek megfelelően a nézők száma is csökkentett. A színészek az asztalok között járkálnak, sőt az utcát is „elfoglalják”. A kávézó egyben nézőtér, színpad és díszlet is.

ZENE

INTERJÚ
„Közben röhög rajtunk”
Kelemen László és Sarkadi Miklós – Dope Calypso

„Ha már az is gond, hogy valaki meleg, akkor mi hadd legyünk már heti két órában műhomokosok” – vallja a Dope Calypso. Az együttes június végén hozza ki Tears to Freshwater címmel a szintis powerpop felé elmozduló új lemezét. Sarkadi Miklós énekes-gitárossal és Kelemen László gitárossal a káoszos lemezírási folyamatról, a most különösen aktuális queer esztétikáról és a magyar zenekarok nemzetközi lehetőségeiről is beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Cigányszem farkasszem

Klasszikus zenei programajánló a 2021/25. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Richard Strauss: Hősi élet; Burleszk

A romantikus repertoár sokszor patetikus, tartja a közvélekedés, pedig az irónia is ott van a romantikusok eszköztárában: megtaláljuk sokaknál, Heinétől E. T. A. Hoffmannig, Berlioztól Schumannon át Richard Straussig.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Dom

Pedro Machado Lomba Neto, becenevén Pedro Dom a 2000-es évek elején tartotta rettegésben Rio de Janeiro luxusnegyedének lakóit.

VISSZHANG: LEMEZ
Kings of Convenience: Peace or Love

A norvégiai Bergenből való Erlend Øye és Eirik Glambek Bøe akusztikus duója kisebb forradalmat keltett, amikor 22 éve feltűntek a színpadon, majd kiadták első, Quiet Is the New Loud című albumukat.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Sweet Tooth: Az agancsos fiú

Jeff Lamire Sweet Tooth című képregénye egy olyan világot mutat be, ahol egy rejtélyes, influenzára emlékeztető vírus letarolja a világot.

VISSZHANG: FILM
A potyautas

Joe Penna és Ryan Morrison különös sci-fije a földhözragadtságával tüntet.

VISSZHANG: KÖNYV
Orosz István: Páternoszter

Ha képzőművész ír regényt, az olvasó szuggesztív képekre számít.

VISSZHANG: LEMEZ
Mayberian Sanskülotts: Rekult II.

A hazai lo-fi hullám idején indult zenekar tavaly ünnepelte 10. születésnapját, ebből az apropóból terveztek kiadni egy dupla lemezt a korai dalaik újravett verziójával.

VISSZHANG: KONCERT
Identified Flying Object Feat. Ralph Alessi

A vendégjátékot Gyárfás Attila dobosnak köszönhetjük, aki hollandiai tanulmányai alatt kezdett Alex Koo-val játszani.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
Megsokszorozódik az ereje
Martinkovics Katalin alelnök, MASZK Egyesület

„Terveink szerint július 30. és augusztus 7. között lesz a 31. THEALTER Szegeden.”

FILM

TÉVÉSMACI
Az ürgék körtéje

Sztupa és Troché kalandjai

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/25.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/25.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/25.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL

HASZNÁLT VILLAMOSOK BUDAPESTEN
A város tevéi

A BKV 35 darab használt villamost vásárolna a frankfurti közlekedési társaságtól. Az elmúlt években számos használt jármű került a fővárosi tömegközlekedésbe; az első jelentősebb vásár húsz évvel ezelőtt botrányok közepette köttetett.

LÉLEK

INTERJÚ
„Csak fogni tudtam a fejem”
Mihalik Enikő szupermodell

Békéscsabán született, 15 éves korában, szinte véletlenül fedezték fel, s a legnagyobb márkák arca lett a kezdetektől. Férjével, Korányi Dáviddal, a Fővárosi Önkormányzat városdiplomáciai csoportjának vezetőjével az első gyereküket várják – New Yorkban. A pályájáról, a szakmai kiszolgáltatottságról és az emberi nyitottságról beszélgettünk vele.

TUDOMÁNY

KIÁLLÍTÁS
Egér piros golyóval
Akadémia (körbejárás)

Bicskei Éva művészettörténész több évig tartó projektje (a tranzit.hu Rendszerváltások című programsorozatának részeként) a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteivel foglalkozik. A kiállítás kapcsán három kérdés merül fel: miért álltak a fókuszban a kutatóintézetek, miért is érdekesek ezek, és hogyan prezentálható mindez egy kiállítótérben?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Savanyúság, de gyümölcs

Spenótos-mazsolás csirkemáj burgonyapürével és ecetes cseresznyével

KERTÉSZ LESEK
Švejk – Balassagyarmat

Knédli Nógrádban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.