2021. június 9., szerda

MIÉRT HALOGATJUK A 12-15 ÉVES KOROSZTÁLY BEOLTÁSÁT?

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.06.09.


Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hét pénteki szokásos rádióinterjújában azt mondta, nem látja, hogy a magyar tudományos közösségben ez a vita hamarabb nyugvópontra jutna, mint a nyár vége. Ezért akkor lehet majd dönteni arról, hogy indítanak-e oltási kampányt, vagy minden szülő a saját felelősségére oltathatja be a gyerekét.


Addig – mondta a miniszterelnök – a kiskorú gyerekek a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülőkkel mehetnek bárhova. Tegyük hozzá rögtön: legalábbis Magyarországon, a külföldi gyakorlat ettől eltérhet, és az esetleges külföldi nyaralásnál is esélyes, hogy friss PCR teszt kell majd a gyerekeknek a határátlépéshez, ha a szüleik magukkal akarják vinni őket.

Külföldön nyaralni természetesen nem muszáj, de emellett is nagyon nehéz ezeket a mondatokat egy szülőnek most értelmeznie, az alábbi főbb okok miatt:

- Kanada, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió hatóságai a Pfizer vakcinájának használatát már engedélyezték 12 éves kortól. Minden eddigi uniós engedélyezésnél szinte azonnal elkezdtük használni az oltásokat, sőt még azelőtt is (Szputnyik V), most azonban nem léptünk.

- Ahogy arról részletesen is írtunk, a kínálat szűkössége nem lehet már ok, még a közkedvelt Pfizer vakcinából is van elég a kereslethez képest.

- Számos országban, például Izraelben, Ausztriában, Romániában vagy éppen Olaszországban velünk ellentétben már biztosak abban, hogy elkezdik a 12-15 éves korosztály kampányszerű oltását.

- A 2021-22-es iskolai tanév kezdetéig 12 hét van, az említett korosztályba nem egészen 400 ezer gyerek tartozik, így a nyári szünetben kényelmesen el lehetne érni, hogy mire újra az iskolapadba ülnek, már legalább két héttel túl legyenek a második oltáson azok, akik(nek a szülei) ezt kérik. Nyár végi döntéssel ez nem érhető el.

- Feltételezve, hogy a szülők akaratát tükrözi az oltási hajlandóság (amely országosan egyelőre mintegy 64 százalék*), ebben a korosztályban lényegében csak 2×250 ezer adag vakcina felhasználása a kérdés, ami nem sokkal több, mint a múlt heti Pfizer-szállítmány.

- Nem egészen világos, hogy a „magyar tudományos közösség” min vitatkozik ez ügyben, mert a politika lényegében nem engedi, hogy ez a közösség nyilvánosan is elmondja a véleményét.

A miniszterelnök a szokása szerint csak információmorzsákat osztott meg velünk, a részletekre pedig nála sem lehet rákérdezni (mivel azok a médiumok, amelyekkel egyáltalán szóba áll, hasonló kérdéseket általában nem feszegetnek)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.