2021. június 3., csütörtök

MINTAORSZÁGBÓL ORBÁN BÁBÁLLAMA – JANEZ JANŠA KORMÁNYFŐ LEMONDÁSÁT KÖVETELTÉK SZLOVÉNIÁBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2021.06.01.


Két komoly figyelmeztetést is kapott a szlovén kormány a múlt hétvégén, pénteken. A szlovén parlamentben második nekifutásra sem sikerült eltávolítani a nem kormánypárti házelnököt. Ljubljanában több tízezres tömeg követelt előrehozott választásokat. Az elmúlt hónapokban EU-s tisztségviselők tiltakoztak a szlovén kormány intézkedései ellen. A nyugat-balkáni ország június 1-től átveszi az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Mi történik a közép-európai régió országai között is korábban az európai felzárkózás egyik éllovasának számító Szlovéniában?


Előrehozott választásokat és Janez Janša szlovén kormányfő lemondását követelte több tízezer ember Szlovénia fővárosában, Ljubljanában, május 28-án, pénteken. A rendezők és egyes elfogult beszámolók szerint 40–50 ezer a helyi rendőrség szerint 15–20 ezer fős tömeg a kétmillió lakosú országban jelentős létszámnak számít. Az emberek a Prešeren téren gyülekeztek. Majd a tömeg a Celovška és a Tivolska utcák kereszteződéséig vonult. A környék autósforgalma néhány órára megállt.

A szervezők széles, nemzeti összefogást hirdettek. A demonstráción jelen voltak a legnagyobb ellenzéki pártok. A balközép, liberális Marjan Šarec Listája (LMŠ), a balközép Szociáldemokraták (SD) és a demokratikus szocialista Baloldal (Ľavica) szimpatizánsai és politikusain kívül jelen voltak a szlovéniai országos szakszervezetek, diákok, nyugdíjasok, környezetvédelmi szervezetek, akadémiai társaságok, zenészek, művészek, a társadalom marginalizált csoportjainak képviselői is.

Az eseményt végig felügyelte egy húsz tagból álló, független jogi megfigyelő csoport. Erre azért volt szükség, hogy rögzítsék a rendezvény során esetlegesen tapasztalt rendőri túlkapásokat, a kényszerítő eszközök túlzott alkalmazását és a rendőri intézkedések során felmerülő szelektív bánásmódot. Szlovéniában tavaly március óta folyamatosan tiltakoznak az új, illiberális kormány ellen. A rendőrség több alkalommal brutálisan lépett fel. A szlovén rendőrfőkapitány pénteki közleménye szerint több esetben előre be nem jelentett csoportosulást érzékeltek, de nem avatkoztak be. A demonstrációt több mint száz rendőr biztosította...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.