2021. június 20., vasárnap

NEM A NEMZET ÉRT EL DÖNTETLENT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.06.20.


...Valóban teljesen meg kell hülyülnünk, pusztán azért, hogy megfeleljünk egy túlzó, a focin messze túlmutató hangulatnak? Muszáj alkalmazkodnunk, és nagyobbat mondani, mint, amit normálisan gondolunk? Fel kell ülnünk ennek a kikövetelt nacionalizmusnak? Az MTVA stúdiójában ülő szakértő, az egykori válogatott Korsós György is hozta a kötelezőt: a magyar nemzet, a magyar társadalom sikeréről beszélt. Amin persze nem vagyok meglepve, ott, abban a stúdióban nem is mondhat mást. Ott, ahol az Európa-bajnokság kezdete óta hallhatjuk, naponta többször a hirdetést. Azt a hirdetést, amely így szól: mások egy csapatot látnak, mi egy egész nemzetet. Bevallom fogalmam sincs, hogy mit akar sugallni a reklám, de talán éppen azt a hamis illúziót, hogy a magyar futball válogatott egyenlő a nemzettel, egyenlő a társadalommal. Ez, a feltehetően a kormány által legyártatott valami nyilván éppen azt akarja elérni, hogy többet gondoljunk a foci mögé, többet gondoljunk egy-egy esetleges siker mögé, és feltétlenül higgyünk benne: mi magunk is ott vagyunk a pályán, a győzelem a mienk is, meg hát persze a mi dicsőséges kormányunké, amely mindezt megteremtette számunkra.

Nem azt mondom, hogy ne legyünk büszkék a világbajnok elleni döntetlenre. Nem azt mondom, hogy ne töltsön el bennünket büszkeség, magyarságunk tudata, ha elérünk egy jó eredményt. Mint ahogy akkor se gondoljuk magunkat kevesebbnek, ha történetesen veszít és kiesik a válogatottunk. Nem a magyar nemzet, nem a magyar társadalom veszít általa. Szomorúak leszünk, akkor is, ha esélyesként bukunk el, és akkor is, amikor esélytelenek vagyunk. De egy pillanatig sem hihetjük, hogy a nemzet bukott el, vagy a nemzet nyert. A nemzet akkor nyer, ha józan marad minden helyzetben, ha nem ül fel populista vezetők manipulációinak. Ha pontosan tudja, hogy ez ilyen vezető annak örül, ha fel tudja heccelni a tömeget, ha a futball-labda mögé olyan nemzeti érzéseket rejt el, amelyek azonnal képesek azonosítani magukat a társadalommal. Ha bele tudja ültetni az agyakba az ilyen egyébként értelmetlen kijelentéseket, miszerint mások egy csapatot látnak, mi egy egész nemzetet.

Nem: nagyszerű dolog, ha nem kapunk ki a világbajnoktól. Még nagyszerűbb, ha még a győzelemre is volt esély a csapatnak. Igen, a magyar csapatnak. Ők értek el döntetlent, a szurkolók kitartó biztatása mellett.

A nemzet, a társadalom pedig, túl az örömön, ugyanúgy várja a holnapot. A jobb napokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.