2021. június 3., csütörtök

RADÓ PÉTER: A KÖZOKTATÁS BRUTÁLIS MINŐSÉGHANYATLÁSÁHOZ VEZET A PEDAGÓGUSHIÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.06.03.


Milyen jövő vár a magyar közoktatásra? Radó Péter oktatáskutató szerint ha minden így marad, a közoktatás szépen lassan tovább pusztul, és brutálisan nagy létszámú osztályokban képesítés nélküli pedagógusok fogják tanítani a gyerekeket. Pedig azt, hogy pedagógushiány lesz, a tanítók és tanárok korösszetétele alapján már 15 éve tudni lehetett. S, hogy megoldás-e az állami törekvés, az oktatás egyházi kézbe játszása? Semjén Zsolt szerint az egyházi iskolákra sokkal nagyobb az igény, és több az oda jelentkező, mint az állami vagy alapítványi iskolákba. Radó Péter erre csak annyit mond: „Komoly kutatásokkal megalapozott szakértői véleményem az, hogy ez egy nettó hülyeség, és egy szó nem igaz belőle.”


Pedagógusnap még csak-csak lesz vasárnap, de pedagógusból egyre nagyobb a hiány. Tudjuk-e, hogy mekkora?

– Nem. Valójában azért nem tudjuk, hogy mekkora, mert a rendszer elrejti a valóságos hiányt: túldolgoztatják a pedagógusokat, brutálisan magasak az óraszámok, az igazgatók sokszor nem is merik jelenteni, ha eggyel kevesebb pedagógusuk van, mint kellene, mert attól tartanak – teljes joggal –, hogy a Klebelsberg Központ (KK), lánykori nevén a Klik egyszerűen megszünteti a státuszukat. Egy csomó hiányt elkönyvelnek, eltüntetnek helyettesítéssel, egyre gyakrabban vesznek föl pedagógust szakos végzettség nélkül. De a szakma elöregedése miatt egyre többen mennek nyugdíjba is, az alacsony fizetések és a szakmai autonómia erős korlátozása miatt a pálya mind kevésbé tűnik vonzó értelmiségi szakmának, az iskolák külső hivatali irányítása és politikai kontrollja, valamint a pedagógusok brutális mértékű túlterhelése miatt pedig rengeteg a pályaelhagyó. Nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora a pedagógushiány.

Azt nagyjából lehet tudni, hogy melyek azok a szakmai területek, melyek azok a települések, ahol legnagyobb a pedagógushiány, de ezek csak sejtések, és analitikus információn alapulnak...

Melyek ezek?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.