2021. június 8., kedd

RAKÉTAKÉNT LŐNEK KI AZ ÉLELMISZERÁRAK: ÚJABB HULLÁMBAN JÖN A DRÁGULÁS

PORTFOLIO
Szerző: FERKO NIKOLETT
2021.06.08.


Még tovább emelkedett az alapvető élelmiszerek, vagy azok előállításához szükséges alapanyagok ára az Agrárközgazdasági Kutatóintézet májusi-június elejei jelentései alapján. Sok zöldség ára emelkedett a közelmúltban, de például a gyümölcsök közül míg az import görögdinnyéhez is drágábban juthatunk hozzá, addig a behozott spanyol őszibarack és kajszi ára mérséklődött tavalyhoz képest. Az állati eredetű termékek sem úszták meg az árváltozást, nőtt a tojás ára, de már a pékáruknál is további drágulására lehet számítani.


Az AKI jelentése szerint május közepén jelent meg a Budapesti Nagybani Piac választékában kilogrammonként 2200 forintért a hazai zöldborsó és a zöldbab, míg a 20. héten előbbit kilogrammonként 1800 forintos áron kínálták, addig utóbbi 1900 forint volt. Mindkét hüvelyes drágult az előző év hasonló időszakához képest: tavaly a 20. héten a zöldborsó kilója 1600 forintba került, míg a zöldbab a 22. héten 1650 forintos áron szerepelt első alkalommal a felhozatalban. Ezzel szemben a belföldi újburgonya átlagára a 20. hétre kilogrammonként 325 forintra csökkent, így ára 7 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A tárolási Fabiola és a Laura (ó)burgonya ára mintegy 4 százalékkal emelkedett az előző hetihez viszonyítva.

Az egy évvel korábbival megegyező kilogrammonként 750 forintos átlagáron került a 20. heti kínálatba a belföldi termesztésű, tölteni való édes paprika, míg a belpiaci kaliforniai paprika 20 százalékkal emelkedett, kilogrammonként 1560 forintba került. A külpiaci, többnyire spanyolországi származású kaliforniai paprika a 2020. évi azonos hetihez képest változatlan, 1300 forint/kilogramm átlagáron volt kapható a vizsgált héten - derült ki a jelentésből, amely szerint a hazai, 47 mm-nél nagyobb átmérőjű fürtös paradicsom a tavalyi 20. hetitől 9 százalékkal elmaradó 525, míg a 40–47 mm-es annál 7 százalékkal alacsonyabb, 570 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a Budapesti Nagybani Piac választékába. A 40–47 mm-es gömbparadicsom ára ennél nagyobb mértékben, 14 százalékkal 370 forint/kilogrammra csökkent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.