2021. június 30., szerda

ROSSZ LECKÉT TANULUNK A LEGBOLDOGABB ORSZÁGOKTÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: hygge
2021.06.30.


Csak a hygge nem elég, magyarul ha csak egyes dolgokat veszünk át a világ legboldogabb országaitól, akkor nem leszünk mi is boldogabbak. Mi lehet a dánok, finnek titka és mi lenne az igazi lecke?


Jövőre lesz tíz éve, hogy a Föld lakosságát minden évben szembesítik azzal, hol is áll országa (és ezzel együtt nyilván valamennyire ő) a boldogsági rangsorban. Az ENSZ által kiadott World Happiness Report élén szinte kizárólag északi országok végeztek eddig (az egyetlen kivétel 2015-ben Svájc volt).

A finnek négyszer voltak a világ legboldogabb országa, Svájc mellett a többi elsőségen Dánia és Norvégia osztozott – hívta fel a figyelmet a The Atlantic.

Mi a titok?

Ahhoz, hogy megértsük az okokat, elsősorban érdemes megnézni, hogyan is áll össze a lista. A kérdés, amire válaszolni kell: ha egy tízfokozatú létrát veszel alapul, ahol a legalsó fok a legrosszabb életminőség, a legmagasabb pedig a legjobb, akkor melyik fokon állsz?

A boldogság tehát inkább elégedettség, mintsem állandó mosolygás, azaz a legboldogabb nemzetek sokkal inkább a legelégedettebbek. Ez viszont jóval többet jelent, mint a GDP emelkedésének mértéke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.