2021. június 30., szerda

TÉRKÉPEN AZ ELŐVÁLASZTÁS – ITT AZ ÁTLÁTSZÓ NAGY JELÖLTBÖNGÉSZŐJE ÉS A PÁRTOK TÁMOGATÁSI HÁLÓJA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2021.06.28.


2022. választási év lesz, ennek előfutára a 2021-es ellenzéki előválasztás. Az Átlátszó is megkezdi a felkészülést a voksolásokra, és olvasóinak a legáttekinthetőbb és leginformatívabb formában igyekszik bemutatni a küzdelem aktuális állását. Megmutatjuk azt is, hogy miként alakulnak a különböző pártközi megállapodások: tartsanak velünk, amíg az összes jelölt rajtaütésszerűen vissza nem lép!


Noha az ellenzéki előválasztás menetrendje szerint a hivatalos jelöltállítás csak július 26-án kezdődik, már számos politikus jelentette be indulását, és a pártok is sorban nyilatkoznak arról, hogy kit támogatnak az egyes körzetekben. Az ellenzéki paktumot eredetileg hat párt kötötte meg (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd), de rajtuk kívül további két szervezet aspiránsai is részt vesznek a megmérettetésen: a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt (ők indítják miniszterelnök-jelöltként Pálinkás Józsefet). Időközben jelentkezett még az Új Alternatíva Párt két tagja és több független jelölt is.

Az eddig bejelentett/bejelentkezett indulókról készítettünk egy interaktív, szűrhető térképet, amelyet a hivatalos névsor megjelenéséig a sajtóban megjelenő hírek alapján hetente többször is frissíteni fogunk. A térkép célja, hogy a választópolgároknak segítséget adjon a jelöltek közötti eligazodásban. A térkép a 106 országos egyéni választókerületre van felosztva, és a beépített szűrővel települési szinten is lehet keresni, a település kiválasztása után az oldalunk kiemeli azt a választókerületet, amelyhez a település tartozik. Emellett lehet pártra is szűrni, így látható lesz az összes olyan körzet, ahol a pártnak indulója van.

A két szűrő közösen is működik (ehhez az „és” gombra kell kattintani), így könnyen kikereshető, hogy az adott települést tartalmazó választókerületben van-e a választott pártnak jelöltje, vagy nincs. Ha van, az adott választókerület a párt színére vált, ha nincs, a választókerület eltűnik a térképről.

Az összehasonlíthatóság érdekében és azért, hogy látható legyen, mekkora az esély egy-egy választókerületben, a térképre fölvittük a 2018-as eredményeket is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.