2021. július 25., vasárnap

A NER OLYAN, MINT A BREZSNYEVI SZOVJETUNIÓ: AZT TUDNI, HOGY BUKNI FOG, DE AZT NEM, MIKOR

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.07.25.


„Mindenképpen korrodálja Orbánt mindaz, ami a héten történt. Habár egyelőre ugyan nem látszik, hogy akár a Pegasusgate-be, akár a brüsszeli pénzcsapok elzárásába belebukna, de azt világosan mutatja, hogy Orbánnak és szűk körének kivételével – idehaza, az EU-ban és szinte mindenütt a világon is – mindenkinek jobb lenne, ha nem maradna az amúgy is életképtelen Nemzeti Együttműködés Rendszere, amelynek egyeelen célja a hatalom, amivel képes elfedni a mérhetetlen korrupciót” – szögezte le a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richard a hét történéseire reflektálva. „A NER olyan, mint a brezsnyevi Szovjetunió, arról is tudtuk, hogy nem lehet sokáig működtetni, de azt nem, hogy mikor bukik meg” – vont párhuzamot az alkotmányjogász, politológus.


Három, a jövő évi választást jó eséllyel befolyásoló dolog történt a magunk mögött tudott héten Magyarországon: a Pegasusgate, a brüsszeli pénzcsap – egyes elemzők szerint a jövő évi választásokig kitartó – elzárása, valamint az Orbán Viktor, illetve lehetséges kihívója, Karácsony Gergely által belebegtetett két népszavazás. Vajon ez megváltoztatta-e a választási esélyeket? Erről kérdeztük Szentpéteri Nagy Richardot.

„Nagyon benne van a hét történéseinek következményei között az is, hogy egyre jobban látszik: a király meztelen” – véli a politológus, aki azonban a képet árnyalva kifejtette: Orbán és kormánya két olyan ütést kapott (a Pegazusgate kirobbanása és a brüsszeli pénzek folyósításának elhalasztása), amelyekbe nem, hogy egy miniszter, de komplett kormányok belebuknának – legalábbis megrendülnének. Ez alól ők sem kivételek, s az ütés nyoma ugyan látszik is, ám – bár jósolni nem lehet –, de bizonyára meg tudják úszni ezt is. „Csak azt nem úsznák meg, ha Orbánról olyan kompromittáló videófelvétel kerülne ki, amelyen olyasmiket mond, csinál, amik ellentétben állnak azzal, amiről amúgy beszél, amit propagál – de ilyenre senki ne számítson, ilyen nem lesz” – tette hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.