2021. július 20., kedd

A PEGASUSGATE DURVÁBB BOTRÁNY LEHET, MINT A DUNAGATE VOLT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.07.20.


„A magyar titkosszolgálatok esetében precedens nélküli ez az eset, ha kiderül, hogy szervezett bűnözői csoportok megfigyelési ’álügyére’ húzva figyeltek meg ellenzéki újságírókat, ügyvédeket, gazdasági szereplőket, médiatulajdonost, ügyvédeket” – véli Tarjányi Péter, akitől azt kérdeztük, hova helyezzük a „Pegasusgate-t”-t a Dunagate-hez képest. „A mostani megfigyelést egy adott napon, egy adott helyszínen, konkrét részvevőkkel tartott vacsorához kapcsolódóan végezte a szolgálat valaki(k)nek a megrendelésére, valakik részvételével...Ha ennek az egy esetnek a valóságtartalma bebizonyosodik, akkor a többi megfigyelést már nem is kell bebizonyítani...Az pedig rossz hír a kormány számára, hogy a szakszolgálatnál szinte órára-percre meg lehet határozni, hogy történt-e adatgyűjtés bizonyos telefonszámokra, a rendszer naplóz, s ezeket ugyan el lehet tüntetni, de arról is marad napló-file” – mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

Mint a Hírklikk is megírta, a Direkt 36 egy nemzetközi oknyomozó csapat részeként bombát robbantott vasárnap este, amikor megírta: évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók (megjegyzés.: köztük egyébként a botrányt kirobbantó nyomozásban részvevő, az arról szóló első cikk két szerzője is), valamint ellenzéki, ellenzékhez köthető közéleti, gazdasági személyek, illetve az ő szűkebb környezetük. 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országában végeztek megfigyelést ezzel a módszerrel, köztük Magyarországon, ahol háromszáznál is több célpontot fedeztek fel az oknyomozás során.

Mint a Direkt 36 írta, „A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert. Több körülmény is erősen utal ugyanakkor arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen... Az NSO határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat, és számos információ mutatja azt, hogy Magyarországon az után jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.