2021. július 13., kedd

A TECHNOFEUDALIZMUS KORA

MÉRCE
Szerző: JÁNISZ VARUFÁKISZ
2021.07.13.


A kapitalizmus nem forradalmi összeroppanással ér majd véget, hanem evolúciós agóniával múlik ki. Ugyanúgy, ahogy a feudalizmust is fokozatosan, suttyomban szorította ki – míg el nem jött a nap, amikor az emberi kapcsolatok zöme már a piacon alapult, elsöpörve a feudalizmust –, a kapitalizmust is egy új gazdasági modell buktatja meg napjainkban: a technofeudalizmus.

Hányszor hallottunk már a kapitalizmust temető, elhamarkodott jóslatokat, főleg balról! Most azonban igaznak bizonyulhat: az erre utaló jelek jó ideje világosan láthatók. A kötvény- és részvényárfolyamok – amelyeknek egymással ellentétes irányban kellene mozogniuk – kéz a kézben az egekbe szöktek, apróbb, de szinkronizált bukdácsolásokkal. Hasonlóképpen: a tőke költségének (vagyis az értékpapír birtoklásáért járó hozamnak) a volatilitással csökkennie kellene, ehelyett hosszú ideje annál jobban emelkedik, minél bizonytalanabbá válnak a jövőbeli hozamok.

Talán 2020. augusztus 12-én mutatkozott meg a legvilágosabban, hogy valami komoly dolog készül. Aznap tudtuk meg, hogy az Egyesült Királyság nemzeti jövedelme 2020 első hét hónapjában több mint 20%-kal csökkent – vagyis a legpesszimistább jóslatoknál is lényegesen durvábban. Néhány perccel a bejelentés után a Londoni Értéktőzsde indexe több mint 2%-kal ugrott meg.

Ehhez fogható dolog még sohasem fordult elő. A pénzügy teljesen levált a tényleges gazdaságról.

De vajon ezek a példátlan fejlemények tényleg azt jelentik, hogy már nem kapitalizmusban élünk? Elvégre a kapitalizmus korábban is több alapvető átalakuláson ment keresztül. Nem inkább a legújabb megtestesülésére kellene felkészülnünk?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.