2021. július 13., kedd

A YALE PROFESSZORÁNAK KRITÉRIUMAI SZERINT IS ORBÁN RENDSZERE FASISZTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.07.12.


Jason Stanley világos és egyértelmű kritériumokat ad, amelyek mindegyike megfelel az Orbán-rendszer leírásának, és e kritériumok alapján bizonyossággal kijelenthető, hogy az Orbán-rendszer egy fasiszta rendszer, a NER fasizmus. Ennek felismerése, azonosítása és elfogadása a megszabaduláshoz vezető út első lépcsőfoka, mert ha valaki tisztában van azzal, hogy ez egy fasiszta rendszer, akkor annak megfelelő választ kell rá adnia. Az Európai Unióban is, Magyarországon is. A fasizmus nem demokrácia, nem legitim alternatívája a liberális demokratikus jogállamoknak.


A 444.hu szemlézte Jason Stanley, a Yale Egyetem filozófusának Twitter bejegyzését, amelyben felsorolja azt a 10 pontot, amely alapján azonosítható, hogy egy politikai rendszer fasiszta vagy nem. A részletek olvashatók a professzor “Hogyan működik a fasizmus?” című könyvében, amely 2018-ban jelent meg. A hiánypótló munka érdeme, hogy a 21. század követelményei szerint frissíti fel a fasizmus ismérveit, felülírva a múlt századi fasizmus definíciókat, amelyek megragadtak a II. világháború előtti megjelenési formáknál, és azokat akarták számon kérni a 21. században is.

Ennek döntő jelentősége van abból a szempontból, hogy a fasizmus lényege nem a megjelenési formákban keresendő, nem is szükséges, hogy erőszakkal párosuljon. A fasizmus azonosítása azért fontos, mert a közvélemény a fasizmusról tudja, hogy az micsoda, tisztában van azzal, hogy az miért káros, s azt is el tudja fogadni, hogy hova vezet. Ezért a társadalom önvédelmi képességét erősíti az, ha az emberek felismerik a fasizmus 21. századi megjelenési formáit. A 21. századi fasiszták ugyanis leplezik a rendszerük lényegét, és mindenféle új elnevezésekkel megtévesztik az embereket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.