2021. július 17., szombat

"ANNYIT SE KERES EGY KEZDŐ TANÁR, MINT A FAGYIS A STRANDON"

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2021.07.17.


Több tankerületben nem szakmai alapon választottak vezetőket, a tanárok ezért is félnek a szabad véleménynyilvánítástól - állítja Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.


"Csak egy szikra kell" és sztrájkkal indulhat az új tanév - nyilatkozta a minap az ATV-ben. Elődje, Galló Istvánné már 2016-ban is azt mondta, a tanárok körében a "hamu alatt izzik a parázs". Meddig kell még várni erre a szikrára?

Rengeteg tárgyaláson vagyunk túl, ahol az oktatásirányítás elismerte az összes olyan követelésünket, amelyekkel jobb munkakörülményeket teremthetnénk az iskolákban. Aztán az elismerésből hitegetések lettek, ígérték, a javaslatok a kormány elé mennek, aztán a kabinet lesöpörte azokat. Majd jött a covid-járvány, felfüggesztettük a sztrájkbizottsági munkánkat. Pedig továbbra is azt látjuk, a kormány nem foglalkozik a problémákkal, mint amilyen például az egyre súlyosbodó tanárhiány.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár nyári ellenzéki "slágertémának" nevezte a tanárhiányt, ebből az következik, szerinte nincs gond. Kinek van igaza?

Pontosan tudják, mi a valós helyzet, a KRÉTA-rendszerben vezetett statisztikákból mindent látnak. Jó lenne nem eljutni oda, hogy az élet bizonyítsa be, kinek van igaza. Tudható, hogy hamarosan mintegy hatezer kolléga éri el a nyugdíjkorhatárt, a pedagógusok átlagéletkora is 55 év körül van. Ha ide vesszük a nők kedvezményes nyugdíjlehetőségét is, még magasabb lehet a rendszerből kikerülő pedagógusok száma. Miközben az újonnan belépő, fiatal tanárok száma alacsony, alig 2000-2200-an vannak, akik diploma után két évvel az első minősítő vizsgájukat leteszik. Majd sokan közülük is rájönnek, hogy máshol többet kereshetnek, és korán elhagyják a pályát. Aki tud, menekül. Leginkább azok maradnak, akik abban reménykednek, a nyugdíjig hátralévő néhány évet valahogy kihúzzák. Van olyan budapesti "elitkerületi" iskola, ahol tizenkét meghirdetett álláshelyre két tanító jelentkezett. Maruzsa Zoltán bármit mond, várjuk ki a szeptembert, és egyre nyilvánvalóbbá válik majd, mekkora a baj. Hangsúlyozom: az oktatásban jelentkező problémák nemcsak a pedagógusok ügye, hanem az egész társadalomé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.