2021. július 25., vasárnap

AZ ELFOGADHATATLAN EGY UNIÓS ORSZÁGBAN, HOGY NINCS EGYETLEN FÜGGETLEN INTÉZMÉNY, AMELY VIZSGÁLHATNA EGY MEGFIGYELÉSI ÜGYET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.07.24.


Orbán megfigyelési ügye feleslegessé tett minden jogállamisági vizsgálatot az Európai Unióban, mert egyértelműen bizonyította, hogy a kormányzati hatalomnak nincsenek korlátai, ellensúlyai és fékei, nincsenek önálló hatalmi ágak, amelyek ellenőrizhetnék egymást. Ha egy államban a kormányzati hatalmat senki és semmi nem ellenőrizheti, a hatalomnak nincs törvényes kontrollja, akkor az nem jogállam, nem demokrácia, hanem egy önkényuralmi rendszer (“magyarul”: diktatúra). Ahol egy megfigyelési ügyben nem lehet nyilvános vizsgálat, az egy fasiszta (kommunista) diktatúra.

Márpedig Magyarországon ez a helyzet, sem független ügyészség, sem független parlament, sem független igazságszolgáltatás, semmilyen intézményes kontroll nem létezik. Magyarországon azért nem indul független vizsgálat a megfigyelési ügyben, mert Magyarországon nincs egyetlen független intézmény, amely ilyet a kormányzó hatalom utasítása, engedélye nélkül elindíthatna. Ha indul valami formálisan (Polt Péter pártkatona a látszat kedvéért elindít valamit), annak nem valódi tényfeltárás, ellenőrzés a célja, hanem a látszat fenntartása és az ügy elsimítása.

A viszonylag független magyar sajtó is bedől annak, hogy “törvényesnek” tekintsen olyan megfigyeléseket, amelyek útjából a diktatúra önkényesen eltávolította a törvényes korlátokat, feltételeket és akadályokat. Jogállami normákat mellőző törvények akkor is törvénytelenek, ha egy díszletparlament hozza létre a törvénytelen állapotot. Másrészt, a törvényesség kritériuma nem csupán az, hogy a megfigyelésre önmagának engedélyt adó kormányzati hatalom (diktatúra) a lepapírozás szerint formálisan “törvényesen” járt el.

Még a magyar fasiszta diktatúra keretei között is csak bűnügyi és nemzetbiztonsági céllal lehet megfigyelést végezni, politikai célzattal nem. Ezért egy független vizsgálatnak ki kellene deríteni, hogy milyen valós bűnügyi, nemzetbiztonsági ok tette szükségessé ellenzéki oknyomozó újságírók, a kormánnyal konfliktusban álló vállalkozók és politikusok megfigyelését. Ha nem terrorizmus, szervezett bűnözés veszélye állt a háttérben, a megfigyelés akkor is törvénytelen, ha a dekázó és hazudozó Varga aláírhat önmaguknak bármit.

Egy vizsgálatnak ki kellene derítenie, hogy kit, mikor, miért, hogyan figyeltek meg, ki adott rá engedélyt, minek alapján, a megfigyelés során milyen információ keletkezett, azt mire használták. Ez a minimum, amit ellenőrizni kellene, és ha nem készültek az újságírók robbantásra, bankrablásra, nem szervezték az illegális kábítószerkereskedelmet, csupán kormányzati ügyekben nyomoztak és a munkájukat végezték (ahogy minden bizonnyal így van), akkor a megfigyelésük, lehallgatásuk, követésük törvénytelen volt. Függetlenül attól, hogy hazug dekázónak volt joga ahhoz, amire egy jogállamban csak független bíró adhat engedélyt számos megkötés és feltétel mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.