2021. július 1., csütörtök

AZ EP NÉGY FRAKCIÓJA KÉRI A BIZOTTSÁGOT, NE ADJON MÉG PÉNZT A MAGYAR KORMÁNYNAK

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2021.07.01.


Az Európai Parlament négy frakciója csütörtökön közös levélben fordult Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz, azt kérve, hogy ne engedje át a magyar kormány tervét az EU újjáépítési alapjának a felhasználásáról.

Az angol rövidítése alapján RRF nevű óriási, összesen 750 milliárd eurós mentőcsomagot a koronavírus okozta gazdasági gondok enyhítésére hozták létre. A tagállamoknak terveket kellett leadniuk, hogyan és mire költenék a nekik járó pénzt a keretből.

A magyar kormány fél éven át arra készült, hogy a teljes Magyarország által lehívható keretet, azaz mintegy 5800 milliárd forintot el akar költeni az RRF-ből. Azonban a leadási határidő előtt pár nappal Orbán Viktor Brüsszelben váratlanul bejelentette, hogy csak 2500 milliárdot kér a kormánya, ami azt jelenti, hogy végül csak a vissza nem térítendő támogatást hívná le, a kedvezményes hitelnek számító részt nem. Orbán ezt azzal indokolta, hogy Magyarország nem akar eladósodni, de brüsszeli információink számíthatott az is, hogy a Bizottság nem volt elégedett a magyar terv első változatával, és a kormány "jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok" logika alapján csak annyit kért, amennyiről azt gondolta, hogy vita nélkül megszerezheti. Erről itt írtunk részletesen.

Az EP négy frakciója - a szocialisták, a Renew Europe (régebbi nevükön liberálisok), a zöldek, illetve a Baloldal nevű frakció (szokás kommunistáknak is nevezni őket) most azt kezdeményezték, hogy ezt a csonkított magyar tervet se fogadja el az Európai Bizottság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.