2021. július 11., vasárnap

EB-DÖNTŐ: A FUTBALL VÉGRE HAZATÉR ANGLIÁBA, VAGY AZ ÉVEK ÓTA VERETLEN OLASZOK NYERNEK? - 2021. JÚLIUS 11., 21:00, WEMBLEY-STADION, LONDON

TELEX
Szerző: PÁL TAMÁS
2021.07.11.


Ötven mérkőzés után már csak egy meccs van hátra az Európa-bajnokságból: a vasárnapi döntőben eldől, hogy Anglia először vagy Olaszország másodszor lesz Európa-bajnok. A helyszín a londoni Wembley, ahol az angolok az eddigi egyetlen nagy válogatott tornájukat, az 1966-os vb-t megnyerték. Az olaszok 1968-ban, hazai pályán nyerték az Eb-címüket, azóta kétszer játszottak döntőt: 2000-ben a franciáktól, 2012-ben a spanyoloktól kaptak ki.

A vasárnap 21 órakor kezdődő döntőt élőben, percről percre követheti a Telexen, hétfő délelőtt pedig Sajó Dávid újságírónk és Hrutka János sportszakértőnk vendégükkel, Nagy Ervin színésszel beszélik át, hogy mi mindent láttak a döntőben. És most lássuk, mit érdemes tudni a döntőről!

A futball végre hazatér?

Az 1996-os angliai Eb óta az angol válogatott nemhivatalos himnusza lett a David Baddiel és Frank Skinner komikusok, valamint Ian Broudie, a The Lightning Seeds együttes énekese által írt „Three Lions” című szám, melynek öniróniával átitatott refrénje, a „Football's Coming Home” vált az angol drukkerek fő szurkolói rigmusává. A dal arról szól, hogy az angol válogatott a dicső 66-os vb óta csak szerencsétlenkedik, a nagy tornákon rendre elszúrnak valamit, és hogy mikor lesz már ennek vége, mikor tér vissza ismét a futball az őshazájába, mikor nyernek újra angolok? Ötvenöt év után most állnak ehhez a legközelebb.

Az előző vb-n elért negyedik hely megmutatta, hogy az angoloknál kezd beérni egy olyan generáció, amely technikailag képzettebb, mint az elődeik, és nem utolsósorban sokkal jobban tudják kezelni a rájuk nehezedő nyomást is. Az utánpótlás-eredmények már előrevetítették, hogy az angol futball új sikerkorszaka köszönthet be: 2017-ben U17-es és U20-as világbajnokságot, valamint U19-es Eb-t is nyertek. Ezekben a csapataikban olyan játékosok szerepeltek, mint Mason Mount, Jadon Sancho és Phil Foden, akiknek már szinte természetes élmény, hogy nyernek. Ők mind ott vannak most a felnőtt válogatottban.

A jó eredményekhez persze kell egy jó edző is, akit Gareth Southgate személyében az FA megtalált. A 96-os Eb tragikus hőse (ő rontotta el a sorsdöntő tizenegyest a németek elleni elődöntőben) olyan pozitív légkört alakított ki az angol válogatott körül, amilyen valószínűleg a vb-t nyerő edző, Alf Ramsey időszaka óta nem volt jellemző a mindenkori angol csapatokra. A sajtó hiába kritizálja Southgate egyes döntéseit (miért ennyire defenzív a játékuk, miért nem játszik többet Jack Grealish?), az eredmények azonban őt igazolják...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.