2021. július 5., hétfő

EURÓ AZ ADRIA PARTJÁN

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.07.05.


Horvátország felkészült arra, hogy 2023. január 1-jén bevezesse az eurót az országban – mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő július 1-jén (múlt csütörtökön), az euró bevezetésével foglalkozó nemzeti tanács ülésén. „Az euró övezetbe való belépés olyan kötelezettség, amelyet Horvátország az EU-csatlakozási szerződéssel vállalt ” – közölte Plenkovic, hozzátéve, hogy az euró bevezetése számos előnnyel jár a horvát állampolgárok és a gazdaság számára. Kiemelte többek között, hogy eltűnik az árfolyamkockázat és az átváltás költsége, csökken a kamatláb és nő a befektetések száma, továbbá megnő a lehetősége a tőkepiaci finanszírozásnak, valamint két szinttel emelkedhet az ország hitelminősítése. Hozzátette még: a csatlakozás megkönnyíti az exportot is és a turisták érkezését az euró övezeti országokból. (kitekinto.hu)


Horvátország tehát másfél év múlva belép az euró övezetbe, és ezzel a velünk határos hét ország többsége (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia + Horvátország) a valutaközösség része lesz. Déli szomszédunk 2013. július 1-jén lett az EU tagja, és a közlemény tanúsága szerint alig egy évtized alatt képes volt átállni a közös fizetőeszközre. A kormánytöbbséget biztosító konzervatív keresztény-szociális Horvát Demokratikus Közösség és a miniszterelnök hangsúlyozza, hogy a kuna lecserélése számos előnnyel jár a gazdaság és az állampolgárok számára. Horvátországban az elmúlt évtizedekben sem volt gond euróval fizetni, az állampolgárok napi szinten váltják és kezelik a közös valutát.

Két évvel ezelőtt Magyarország pénzügyminisztere még szimpatizált a „huneuróval”, és úgy nyilatkozott, hogy az eurót a „legígéretesebb – de befejezetlen – kezdeményezésnek” tartja az unióban. Napjainkra e kérdéssel kapcsolatban visszavonult Varga Mihály és egyre inkább a Matolcsy-féle – elutasító – álláspont került előtérbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.