2021. július 16., péntek

HÉT MUTÁCIÓVAL TÁMAD A KORONAVÍRUS LAMBDA VARIÁNSA, MÉGSEM TŰNIK VESZÉLYESNEK

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2021.07.16.


A lambda koronavírus-variáns mutációi növelik a fertőzőképességet, és megnehezítik, hogy az antitestek védjenek ellene. A már 29 országban és térségben felbukkant variáns a legfrissebb eredmények alapján mégsem jelent akkora kockázatot, mint a bizonyítottan veszélyes delta.

Több mint másfél éve élünk együtt a koronavírus-járvánnyal. Bár most, a lazítások és a nyári vakációk idején könnyű félvállról venni a kockázatot, ez nem jelenti azt, hogy nem is létezik. A vírus új variánsai fokozatosan szorították ki a korábbiakat, ami aggodalomra ad okot: vajon megvédenek-e a védőoltások az új vírusvariánsoktól?

Az aggodalom nem alaptalan. A vírus változatai – például az Egyesült Királyságban és Indiában felfedezett alfa és delta variánsok – jóval fertőzőbbnek bizonyultak a korábbiaknál, és lassan az egész világon elterjednek. A tudósok közelről figyelik az új vírustörzseket, hogy megállapítsák, mekkora közegészségügyi kockázatot jelent a terjedésük. Míg a világ azon izgul, hogy az alfánál fertőzőbbnek bizonyuló delta ellen megfelelő védelmet nyújtanak-e a vakcinák, a tudományos élet figyelme már a lambda nevű variánsra összpontosul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.