2021. július 16., péntek

SZÉP CSENDBEN KEVESEBBET FIZET AZ ÁLLAM A PÉNZÜNKRE - KÖZBEN REKORDON AZ INFLÁCIÓ, ÉS A KAMATEMELÉSI CIKLUS IS ELKEZDŐDÖTT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.07.16.


Miközben rekordot dönt az infláció, a jegybank pedig kamatemelési ciklust kezdett el a múlt hónapban, a lakossági állampapíroknál ezzel ellentétes folyamat figyelhető meg. A júliusban kibocsátott, hároméves inflációkövető állampapír kamatprémiuma kisebb lett, így az állam által fizetett kamat is csökkent.

Júliustól új inflációkövető, hároméves Prémium Magyar Állampapírt bocsátott ki a lakosság számára az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 2024/K sorozatú papír kamata az előző évi éves átlagos infláció plusz 0,75 százalék kamatprémium, ami 25 bázisponttal kisebb, mint az egy évvel ezelőtti, még a múlt hónapban is megvásárolható sorozaté volt. Ennek köszönhetően a 2024/K jelenleg 4,05 százalék kamatot fizet, míg a korábbi 4,3 százalékot adott.

Csökkentette tehát az állam a lakossági állampapírok kamatát, éppen akkor, amikor trendforduló után növekvő inflációt láthatunk itthon és máshol is a világban. A hazai drágulás 8,5 éves csúcsot döntött, a jegybank pedig kamatemelési ciklust kezdett a múlt hónapban. Az ötéves Prémium Magyar Állampapír új sorozatának kamatprémiumát már az év elején csökkentetteaz ÁKK az 1,5 százalékról 1,25 százalékra. Akkor az látszott, hogy 2020-ban ugyan jóval kevesebb friss megtakarítást vittek a háztartások lakossági állampapírba (1058 milliárd forint), mint a 2019-es 2200 milliárd forintos rekord volt, de az is bővel elegendő volt a költségvetésnek.

Most viszont nem ez a helyzet. Bár még mindig nő az állampapírban tartott lakossági vagyon, az ÁKK legfrissebb jelentése szerint a növekedés időarányosan elmarad a tervtől. A forint lakossági piac nettó kibocsátási terve az első félév végéig 41 százalékban, míg a lakossági bruttó kibocsátás 48 százalékban teljesült. A nettó és a bruttó kibocsátás teljesülése közti különbség a lejáratokkal és visszaváltásokkal magyarázható. A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok állománya 2021. június végén 9467 milliárd forint volt, ami 493 milliárd forinttal magasabb, mint 2020. év végén. Ez átlagosan havi 82 milliárd forintos állománynövekedést jelent, szemben az éves terv teljesüléséhez szükséges 92 milliárd forint havi átlagos állománynövekedéssel – írja az ÁKK. Viszont ha kisebb kamatot adnak, az aligha lesz vonzó a megnövekedett infláció mellett – tesszük ezt már mi hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.