2021. július 7., szerda

KARÁCSONY GERGELY SZINTE MINDENKIT KÁRPÓTOLNA A GAZDASÁGI PROGRAMJÁBAN, DE SOK INTÉZKEDÉSSEL ELKÉSNE

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2021.07.07.


Ugyan a bal szó véletlenül sem szerepel Karácsony Gergely gazdasági programjában, de ettől még baloldali, és persze zöld. A miniszterelnökjelölt-jelölt nettó 200 ezerig emelné a minimálbért, a magasabb kereseteket pedig magasabb kulccsal adóztatná. Újraírná a Munka törvénykönyvét, és megadóztatná a nagy vagyonokat. A programba több megkésett járványválság-intézkedés került.

Közzétette gazdasági programját Karácsony Gergely, az ellenzéki miniszterelnök-előválasztás egyik – ha nem a – legesélyesebb indulója. A program nagyrészt enyhén szólva vázlatos, lényegében csak az irányokat fogalmazza meg. Ez persze politikailag nem meglepő, ha Karácsony megnyeri az előválasztást, akkor egy szivárványkoalíciót kell választásra vezetnie, amit ha megnyernek, koalíciós kormányzás következik. Koalíció pedig nincs kompromisszumok nélkül, amiket egy fillérre pontos összegeket és százalékpontokat kőbe véső program inkább csak akadályozna.

Amit nem nevezünk nevén

Ezzel együtt a program tartalmaz számtalan konkrétumot, bár azok is kellőképpen elnagyoltak, illetve egyáltalán nem szélsőségesek. Nincs a programban olyan vállalás, ami jelentős, meghatározó terhet róna egy esetleges központi költségvetésre. Nincs benne például az alapjövedelem bevezetése, amit pedig Karácsony szűkebb pártja, a Párbeszéd Magyarországért zászlajára tűzött.

A konkrét ígéretek egy egyértelműen baloldali programba illeszkednek. Sőt ami azt illeti, a programot a bevezetőben maga Karácsony is baloldaliként határozza meg – nem csekély ügyességgel, ugyanis a szövegben egyetlen egyszer sem szerepel a bal szó. Sőt a szociális se nagyon, releváns értelemben két ponton. Az egyik, hogy Karácsony növelni akarja az állami szociális beruházásokat, továbbá aktív részvételt ígér a szociális jogok európai pillérének kiépítésében és működtetésében. A program emellett természetesen zöld is, és baloldaliságával ellentétben ezt egyáltalán nem rejti véka alá. Például zöld adók és illetékek, a másik oldalról zöld célú támogatások bevezetését tűzi célul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.