2021. július 13., kedd

KÉTSZER ANNYI EU-S ÁLLAMPOLGÁR SZERETNE LETELEPEDNI NAGY-BRITANNIÁBAN, MINT KORÁBBAN GONDOLTÁK, KÖZTÜK 140 EZER MAGYAR

QUBIT
Szerző: KABOS ESZTER
2021.07.13.


Március végéig 975 ezer lengyel és 918 ezer román állampolgár jelentkezett letelepedési engedélyért a briteknél, ők vannak a legtöbben. A magyarok közül 125 ezren Angliába, 8 ezren Skóciába, a többiek Wales-be és Észak-Írországba vágynak. A letelepedési kérelmek számát tekintve a 10. legnépesebb európai nemzet vagyunk Nagy-Britanniában.


Június 30-án lejárt a határidő, de bizonyos feltételekkel még mindig jelentkezhetnek az Európai Unió az Európai Gazdasági Térség (EGT, azaz Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) állampolgárai letelepedési engedélyért Nagy-Britanniában. A jelentkezések száma meglepően magas volt, de a magyarok közül viszonylag kevesen, mindössze 140 ezren igényeltek letelepedett státuszt.

A brit kormányzat július 1-én 28 napos határidejű figyelmeztetéseket kezdett el kiadni a Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgároknak arról, hogy jelentkezzenek a programba. Azt is bejelentették, hogy aki a határidőig jelentkezett, annak megmaradnak a jogai addig, ameddig elbírálják a kérelmét. Aki viszont ezt nem tette meg, és a következő időszakban sem pótolja, elveszíti a munkavállaláshoz, albérlethez és egészségügyi ellátáshoz való jogát, illetve később külön vízumra lehet szüksége ahhoz, hogy ezeket gyakorolja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.