2021. július 1., csütörtök

MENNYIT KERES VALÓJÁBAN AZ ÁTLAGMAGYAR? - A PROPAGANDÁHOZ KÉPEST A MEDIÁN LEMARADÁSA KÖZEL HAVI 110 EZER FORINT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.07.01.


Kétszámjegyű kereseti növekedésről számolt be a KSH, de – derült ki az Azénpénzem.hu számításaiból – akik valóban átlagmagyaroknak tekinthetők, azok körülbelül feleekkora gyarapodást érzékelhettek. A statisztika torzít a foglalkoztatók, de a foglalkoztatottak számossága szerint is.

Az idén áprilisban a KSH frissen közzétett adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 440 600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 293 000 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legnehezebb, járványidőszakban is nőttek a keresetek Magyarországon – értékelte az adatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Bodó Sándor szerint a kedvező adatok azt jelzik, hogy „túl vagyunk a nehezén".

Érdemes azonban a számokat kicsit részletesebben is áttekinteni. Már a KSH közzétételéből kiderült, hogy a dinamikát tíz százalék fölé költségvetési intézkedések húzták fel. Miközben ugyanis a versenyszférában a bérek 9, a költségvetési intézményekben 12,7 százalékkal nőttek. Utóbbira a magyarázat az „egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremelése”. – Ez főként az orvosi béremelést, valamint a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelését takarja.

Önmagában az előbbi sem mellékes eltérés, hiszen a cégnél dolgozók számára csekély vigasz az állami „nagyvonalúság”. További különbséget jelent, hogy a KSH minden esetben a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben alkalmazásban állók bérét publikálja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.