2021. július 8., csütörtök

NÉVTELEN ADOMÁNYOZÁS: CSAPATAINK HARCBAN ÁLLNAK, A KORMÁNY HÜLYÉN VAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HONT ANDRÁS
2021.07.07.


Egy hete jelent meg az a rendelet, amely előrevetíti azt, hogy a továbbiakban nem lesz lehetőség civilszervezeteknek anonim módon támogatást juttatni. A helyzet nem egyértelmű, ugyanakkor az Átlátszó teljes mellszélességgel támogatja Orbán Balázs államtitkár kormányon belüli küzdelmét.


Múlt hét szerdán látott napvilágot, és csütörtökön már hatályba is lépett az a rendelet, amely a civil szervezeteknek juttatott támogatásokról készült beszámolót szabályozza. A rendelet értelmében a civil szervezet köteles a közhasznúsági mellékletében feltüntetni a részére támogatást, adományt nyújtó személyeket, és a nem természetes személy esetében az úgynevezett végső adományozót, azaz azt, aki a szervezetben „a szavazati jogok vagy a tulajdoni hányad legalább huszonöt százalékával rendelkezik, vagy egyéb módon tényleges irányítást, ellenőrzést gyakorol az adományozó felett”.

Valódi újdonságnak ez a fordulat számít, mivel a fantasztikus magyar jogszabályok értelmében a kettős könyvelést végző szervezeteknek eddig is föl kellett tüntetniük értékhatártól függetlenül az adományozókat. Már amennyiben ez lehetséges. Ugyanis azt eddig sem tudtuk ellenőrizni, hogy sárga csekken valaki valódi adatokat tüntet-e föl.

Jóindulatúan föltételeztük, hogy Szijjártó Péter nevű kedves adományozónk valóban a külügyminisztert takarja, aki ily módon akarja háláját kifejezni a nyaralási élmények gondos dokumentálásáért és a családi fotóalbum meghitt emlékekkel való gazdagításáért.

Továbbá a különféle elektronikus fizetési módok sem teremtenek lehetőséget arra, hogy a címzett (jelen esetben az Átlátszó) értesüljön a támogató kilétéről. Mindenesetre fölkészültünk arra, hogy közhasznúsági jelentésünkben legaktívabb adományozóként a továbbiakban PayPal Pált jelöljük meg. Adatokat az arra illetékteleneknek viszont továbbra sem fogunk kiadni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.