2021. július 28., szerda

SORRA EMELIK KAMATAIKAT A BANKOK - AUTOMATIKUS IS LEHET A HITELEK DRÁGULÁSA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.07.28.


Mától hatályos a jegybanki alapkamat újabb emelése, de akad bank, amelyik sietve szintén július 28-ától emelt kamatot. Több pénzintézet is lépett már, de nem egy helyen ilyen külön intézkedésre sincs szükség. A kamatok ugyanis az irányadó mutatókkal együtt lendülnek felfelé.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnapi intézkedésével mától 1,2 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A Raiffeisen új kondíciós listát tett közzé, amelyben már mától érvényesíti a jegybanki kamatemelést. A bankszámlahitel kamatozása így 21,1 százalék lett. A teljes hiteldíj (THM) pedig 31,5 százalékra emelkedett.

Néhány bank már a kamatemelési ciklus elindítása előtt megkezdte hitelei drágítását. Aligha lepődik meg bárki azon, hogy ez a tendencia folytatódott. A CIB július elsejétől szinte minden hitelterméke kamatát megemelte. Az 5 éves kamatperiódusú szabad felhasználású jelzáloghitel 5,49 százalékról 5,74 százalékra drágult. Tízéves kamatperiódus esetén a kamat 5,97-ről 6,22 százalékra nőtt. A 25 bázispontos emelést csak a felújítási kedvezménycsomagosok úszhatják meg.

A CIB-től új lakásra kölcsönt igénylők még az előbbinél is rosszabbul jártak. Számukra ugyanis a bank – szintén július elsejétől – a kamatot 0,4 százalékkal emelte. A minősített fogyasztóbarát lakáshitel 5 évre rögzített kamat esetében kedvezmények nélkül 3,99 helyett 4,39 százalékos kamatozású lett. Tíz év esetében a kamatot 4,47-ről 4,77 százalékra emelték.

Esetenként persze nem is kell kamatemelésről határozni a bankoknak. Azok a kölcsönök ugyanis, amelyek a pénzpiaci kamathoz kötöttek, minden külön intézkedés nélkül drágulnak. Így például az OTP lakáshitele július 1-jétől 18 bázisponttal kerül többe, kizárólag azért, mert a háromhavi bankközi kamatláb (Bubor) 1,05 százalékra ment fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.