2021. július 20., kedd

URAMBÁTYÁM VILÁG, KLIENSRENDSZER, MAGAS SZINTŰ KORRUPCIÓ: ITT A LEGFRISSEBB BRÜSSZELI JELENTÉS A MAGYARORSZÁGI VISZONYOKRÓL

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2021.07.20.


A kritikus értékelés érzékeny időszakban született meg, amikor a járvány utáni helyreállításra szánt uniós pénzek sorsa egyébként is bizonytalan.


A magyarországi helyzet 2020 óta sok tekintetben romlott, és az akkor felvetett aggályok nagyrészt változatlanok maradtak, fejtették ki újságíróknak európai bizottsági tisztviselők a magyarországi jogállam helyzetéről. 

A 27 uniós tagállam teljesítményét értékelő, kedden közzétett éves jelentés akárcsak tavaly, idén is az igazságszolgáltatási rendszerek működését, a korrupcióellenes intézkedéseket, a médiapluralizmus és médiaszabadság, valamint a független intézmények helyzetét értékeli egy sor kormányzati és nem-kormányzati szerv, valamint nemzetközi intézmény véleménye, állásfoglalása alapján.

A leírtaknak nincs közvetlen jogi következménye, és a nyilatkozók fontosnak tartották leszögezni, hogy nem kapcsolhatók egyenesen a jogállami eljáráshoz, amely az EU pénzügyi érdekeinek védelmét veszélyeztető normasértésekre alkalmazható és pénzügyi szankciókat is magában foglalhat. Az európai bizottsági értékelés ugyanakkor politikailag érzékeny időszakban született meg, hiszen a testület — elsősorban az antikorrupciós intézkedések elégtelensége miatt — egyelőre visszatartja a járvány utáni helyreállítást szolgáló projektek jóváhagyását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.