2021. július 19., hétfő

ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS: HORRORISZTIKUS ÁRAK A PIACOKON - KINYÍRHATJA AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST A KLÍMAVÁLTOZÁS?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2021.07.19.


Két év alatt mintegy hatszorosára nőtt az őszibarack ára. A zöldségek – számolta ki a hivatalos adatokból az Azénpénzem.hu – az idei nyáron 17 százalékkal kerülnek többe a tavalyinál. És ez csak az átlag. Ilyen körülmények között például a kisnyugdíjasoknak szinte lehetetlen az egészséges táplálkozás.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent elemzés szerint a magyar lakosság rosszabb állapotban van az elvárhatónál, amiről maga is tehet. Ezt demonstrálandó megemlítették például azt, hogy a naponta legalább egy adag zöldséget fogyasztók aránya nálunk csupán fele az uniós átlagnak (61 százalék), és jelentősen elmarad a V3 átlagától (54 százalék) is.

Ehhez hozzájárulhatnak a magyar étkezési szokások, de a drágulás sem segít a helyzeten. Egyre több nyugdíjastól hallani, hogy bár szívesen enne zöldséget és gyümölcsöt, jószerivel képtelen megfizetni. A KSH által figyelt féltucatnyi zöldségből összeállított kosár (ebbe 1-1 kiló krumplit, sárgarépát, káposztát, paradicsomot, zöldpaprikát és uborkát vettünk bele) júniusban több mint 17 százalékkal került többe a tavalyinál. Ez átlagos drágulás, hiszen például a korai burgonya ára majdnem 46 százalékkal emelkedett. Mostanra egyébként – talán éppen az elszállt árak készletnövelő hatása miatt – jókora akciókkal kínálják a nagy kereskedelmi láncok a krumplit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.