2021. augusztus 28., szombat

...AHOVA A POLITIKA BETESZI A LÁBÁT, OTT KŐ KÖVÖN NEM MARAD, ESÉLY SINCS A FELMERÜLŐ PROBLÉMÁK ÉS FELADATOK ELFOGADHATÓ MEGOLDÁSÁRA...

FACEBOOK
Szerző: BÉKESI LÁSZLÓ
2021.08.27.


Az elmúlt napok legfontosabb és minden bizonnyal legtöbb vitát kiváltó belpolitikai eseménye a fővárosi közgyűlés vétójának meghirdetése volt.
A budapesti testület azok után, hogy a kormány a fővárossal kötött megállapodás ellenére a kínai Fudan egyetem tervezett letelepítése és beruházása miatt meghiúsítja a főváros és az ország számára is fontos program, a Diákváros felépítését, visszavonja támogatását a 2023-ra tervezett atlétikai világbajnokság rendezéséhez.
Ez a felszín, amely máris kíméletlen vitákat generált mindkét fél részéről. Ha a ma megszokott kommunikációs stílussal fejezném ki magam, azt mondhatnám, hogy ahova a politika beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad, esély sincs a felmerülő problémák és feladatok elfogadható megoldására.
Nem állítom, hogy pontosan ismerem az egymáshoz kapcsolódó tervek, döntések és azok következményeinek minden részletét, de talán segíthetek az elfogulatlan érdeklődőknek kihámozni a lényeget ebből a hangzavarból. Vegyük sorra az egymáshoz kapcsolódó terveket és döntéseket.
1./ A budapesti atlétikai stadion felépítése és a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokság megrendezése.
Ez a terv és döntés pozitív, támogatható és negatív, elvetendő elemeket egyaránt tartalmaz.
Miután a Népstadion ledózerolása és futball stadionná építése után Budapesten nincs olyan atlétikai stadion, amely alkalmas lenne nagy nemzetközi versenyek megrendezésére, a kormány úgy döntött, hogy felépít egy korszerű, új atlétikai stadiont. (Az utóbbi évek beruházásai, rekonstrukciói után több olyan atlétikai pálya is van a fővárosban, ami alkalmas nemzetközi versenyek rendezésére, de ezek helyszűke és a kiszolgáló infrastruktúra hiánya miatt nem alkalmasak több ezer néző elhelyezésére és a versenyek megfelelő színvonalú televíziós közvetítésére.)
Az új atlétikai stadion felépítésének elhatározásával a kormány több legyet akar ütni egy csapásra.
Egyrészt demonstrálja, hogy nemcsak kedvencét, a labdarúgást, valamint az u.n. "látványsportágakat" támogatja bőkezűen, hanem a sport kiemelt kezelése kiterjed az alapsportágak, így pl. az atlétika fejlesztésére is.
Az új stadion felépítésével folytatni tudja a "lopakodó olimpiai beruházásokat." Olyan stadiont építtet, ami nemcsak egy nemzetközi atlétikai verseny rendezésére és a magyar atlétika igényeinek kielégítésére, hanem egy későbbi olimpia megnyitó ünnepségének, valamint az olimpia atlétikai versenyeinek megrendezésére is alkalmas. Ennek alátámasztására pedig szükség van egy nagy világverseny, konkrétan a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésére. Enélkül egy sokkal szerényebb, kisebb létesítmény is kielégítené a reális igényeket.
Végül, de nem utolsó sorban a giga beruházás és a hatalmas világverseny megrendezése olimpia nélkül is lehetőséget ad a rezsim klientúrájának arra, hogy busás haszonra tegyen szert, magyarul mindent ellopjon, ami ilyenkor ellopható. (Lásd a stadion és sportcsarnok építések, vagy a vizes világbajnokság rendezésének brutális költség túllépéseit, túlárazásait, korrupt eljárásait.)
A kormány döntése alátámasztásául minden manipulációt és hibát elkövet. A beruházás és a rendezés költségeit messze alátervezi, közvetlen és közvetett gazdasági előnyeit pedig irreálisan túlméretezi. Nagyságrendileg a stadion és a kapcsolódó létesítmények beruházása a tervek szerint 200, a világbajnokság megrendezése pedig nettó 90 md forintba kerülne.
Ezek a befektetések soha, semmilyen módon nem térülnek meg, sőt a létesítmények fenntartása további állandó terheket ró az államháztartásra és/vagy a fővárosra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.