2021. augusztus 24., kedd

AUTÓSOK, VIGYÁZAT! ISMÉT KÓVÁLYOGNAK AZ UTAKON A VADAK! - MIÉRT A VADÁSZTÁRSASÁGOK DIKTÁLHATNAK MANAPSÁG?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.24.


Augusztus végétől november közepéig az országutakon, különösen az erdős, ligetes útszakaszokon számítani kell szarvasok megjelenésére – figyelmeztet a rendőrség. Egyre több autós háborog azon, hogy a balesetekért a vadásztársaságok semmilyen felelősséget sem vállalnak.

A rendőrség közösségi oldalán az utakon várható szarvasveszélyre tett közzé figyelmeztetést. Mint leírták, augusztus végétől november közepéig az országutakon, különösen az erdős, ligetes útszakaszokon számítani kell szarvasok megjelenésére.

A szarvasbőgés az időjárási és földrajzi viszonyoktól függően először az ország nyugati részein kezdődik, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, és folyamatosan északi, észak-keleti irányba haladva a zempléni tájegységek gímszarvasai zárják a sort.

A bőgési időszakban a figyelmeztetés szerint az állatok jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken, ezért könnyen szaladhatnak ki az úttestre. A szarvasok mozgása szeles időszakban általában alábbhagy, de alkonyat idején, valamint hidegre forduló időjárás esetén mozgékonyabbak.
Sok autós szerint a vadriasztók semmit nem érnek, de a lehúzott ablak és a bömbölő zene hatásos. A mostanában egyre népszerűbb elektromos járművek hangtalan suhanása extrán veszélyes lehet.
A szarvaselütés következményei a bejegyzés szerint súlyosak lehetnek, nemcsak a vadállat sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is. A viszonylag magas testfelépítésű szarvas ugyanis a szélvédőbe csapódva az utastérbe juthat. Az elütéskor akkora energiák szabadulnak fel, amekkorának a hatására annyira megsérülhetnek a tetőoszlopok és a tető, hogy az autó akár totálkárossá is törhet.

A vadbalesetek elkerülése érdekében azt tanácsolják, hogy az erdős környezetű utakon mindig, szürkülettől pedig más útszakaszon is mérsékeljék az autósok a sebességet. Ha valaki állatot lát, érdemes lassítania, mert a vadak viselkedése kiszámíthatatlan, megugrásukra, gyors vágtázásukra, hirtelen irányváltásukra bármikor számítani lehet, és arra is, hogy többen vannak a környéken...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.