2021. augusztus 10., kedd

AZ EMBEREK ORBÁN LEGYŐZŐJÉT AKARJÁK LÁTNI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.08.10.


Fontos, hogy az ember időnként kiszabaduljon saját buborékjából, találkozzon olyan emberekkel is, akik ugyan politizálnak, vagy figyelik a politika rezdüléseit, de nem feltétlenül tartoznak ugyanahhoz a táborhoz. Vagy másként: nem tartoznak semmilyen táborhoz. Mert, mint azt Kerékgyártó István író is megfogalmazta a Hírklikknek adott interjújában, a választók- 30-30 százaléka nem mozdítható, az egyik rész a kormánytábort, másik rész pedig az ellenzéket erősíti. De ott van az a harmadik 30 százalék, aki bizonytalan, nem tudja hova tegye a voksát, hol ide, hogy oda billen, attól függően, éppen milyen hatás éri. Értük folyik a harc, és saját buborékunkban élve, velük nem nagyon találkozunk, vagy velük nem cserélünk nézetet. Elsősorban éppen a bizonytalanságukból fakadóan; van véleményük, hajlandóak is bizonyos dolgokról beszélgetni, de elkerülik, hogy határozott álláspontra helyezkedjenek.


Mostanában úgy alakult az életem, hogy több napot is ilyen emberek társaságában tölthettem. Nem állítom, hogy felszántottam az országot, de a keleti felét talán igen. Nagyon erős Fidesz-településekről származók, független polgármester alatt élők voltak a partnereim, és nyugodtan állíthatom: a többséget foglalkoztatja a közelgő választás. Mégpedig, általában azzal a felütéssel: vajon mi lesz itt? Ami különben jelentős változás a korábbi évekhez képest, hiszen akkoriban csak azt lehetett hallani – ha egyáltalán hallhattunk valamit -, hogy a Fidesz legyőzhetetlen, hozzájuk kell igazodni, ők osztják a pénzt, a munkát. Ráadásul, mondogatták, a vidék jelentős területeiről teljesen eltűntek a pártok, jószerivel csak a kormánypárt emberei léteznek, és uralják a terepet. Most nem ezt mondják.

Egyre több felől érkeznek olyan hírek, hogy váltani kell, elég a Fideszből, szétlopták már az országot. Persze megmaradt a régi kánon is, miszerint mindegy, ki van hatalmon, mindenki lop. Most azonban olyan hatalmas összegek tűnnek el kormánypárti zsebekben, hogy azt már nem lehet nem észrevenni. Ráadásul immár nem pusztán arról van szó, hogy az emberektől távol álló, Orbán által kiválasztott NER-lovagok gazdagodnak, mondhatjuk: pofátlanul, hanem a központi hatalomtól távolabb álló Fidesz potentátok is elszemtelenedtek; szedik össze az összeszedhető pénzt, ráadásul nagylábon élve, urizálva. Ebben a keleti országrészben mesélték, a Fidesz országgyűlési képviselője, akiről – mondják a helyiek –már amúgy is az a legenda, hogy milliókat, mit milliókat, milliárdokat „hozott” össze magának, hetedhét országra szóló vigalomban ünnepeltette meg születésnapját...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.