2021. augusztus 14., szombat

EMBERTELEN JÓ – A CSÍK ZENEKAR LGT-KONCERTJÉN JÁRTUNK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMP ANDRÁS
2021.08.12.


Még a Csík Zenekar viszonylatában is új minőség keletkezett az LGT-dalokat tartalmazó friss lemezükkel, amelyen Karácsony János és Presser Gábor is végig játszik-énekel. Az anyagot bemutató turnén is, ami pedig alkalmat ad arra, hogy élőben megünnepeljük: éppen most 50 éve alakult meg a legendás zenekar. Kritika.


Ritkán adódik alkalom arra, hogy az ember helyrehozza valamely régi hibáját. E sorok írója ezért most rendkívül hálás a sorsnak. Pontosabban a Csík Zenekarnak és az LGT két legendájának: Karácsony Jánosnak és Presser Gábornak. Utóbbi legelső arénás szólókoncertjéről szaladt ki ugyanis a billentyűzetünkből egy lehúzó kritika hosszú évekkel ezelőtt – előtte pedig egy feleslegesen közéletire hangolt interjú a főhőssel. A koncertkritikából pedig akkor igazságtalanul kimaradt valami igen lényeges:

függetlenül attól, előadói stílusa vagy egy adott koncertje tetszik-e, Presser Gábor elképesztő dalszerző. Egészen biztosan a legnagyobbak egyike az elmúlt most már több mint fél évszázadból.

S hogy miért adja magát annyira a helyzet, hogy ezt a nyilvánvaló tényt végre leírjuk? Az, hogy noha nincsenek fanfárok és Népstadion-buli, nagy ünnep van ezen a nyáron mégis a magyar popzenében: 50 éve alakult az LGT. Magyarország első és legnagyobb hatású supergroupja, amelyben már akkor ismert, népszerű zenészek találkoztak, hogy valami igazán minőségit alkossanak, 1971 nyarán állt először színpadon. A kezdőcsapatból Frenreisz Károly két év után kiszállt, elment aztán Barta Tamás és Laux József is – aki maradt végig: Presser Gábor. Írta tovább a folyton slágerré váló dalokat, az újonnan csatlakozott, ugyancsak kiemelkedő tudású zenészekkel együtt pedig olyat muzsikáltak a hetvenes-nyolcvanas években, hogy az egyértelműen világszínvonalat képviselt. Az LGT, ha változott is a tagsága, sosem vált Presser-szólóprodukcióvá, végig supergroup maradt: olyan karakteres zenészekkel, dalszerzőkkel, amilyen Karácsony János, Solti János és Somló Tamás.

Annak, hogy most nincs jubileumi LGT-gigakoncert, turné és új lemez, ez a sokkal szomorúbb évforduló az oka: öt éve, hogy Somló meghalt. Akkor Presserék közölték, hogy ezzel vége, többé nincs LGT. Supergroup-gyökerek ide vagy oda, van, aki évtizedek közös teljesítménye után, de már csak összetéveszthetetlen karaktere, lénye miatt is pótolhatatlan. Somló ilyen volt. Aztán hogy most mégis van miről írni, hogy élőben is meg lehet ünnepelni az LGT-t, méghozzá két taggal, Karácsonnyal és Presserrel a színpadon, arról valójában nem utóbbiak tehetnek. Hanem a Csík Zenekar. Még közelebbről: Szabó Attila, a zenekar prímása-gitárosa-énekese...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.