2021. augusztus 5., csütörtök

HÁTBORZONGATÓ NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK JÖHETNEK

G7.HU
Szerző: LANTOS TAMÁS
2021.08.05.


Egyre többet hallhatunk a nyugdíjrendszer összeomlásáról mint egy jövőbeli lehetséges forgatókönyvről. Szakértők szerint amennyiben nem történik jelentős változás, idő kérdése csupán, hogy mikor üt be a krach.

A mai fiatal munkavállalók zöme egyáltalán nem is számít állami nyugdíjra, hiszen reálisan nézve láthatjuk, hogy a rendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan.

Az államkassza sajnos már napjainkban sem szolgálja ki önerőből a nyugdíjasokat, a nyugdíjak kifizetésre felvett hitelösszegek pedig ugyan fizikailag nem hiányoznak sehonnan, de az államadósságot duzzasztják.

Természetesen számíthatunk olyan intézkedésekre, amelyek lassítják a folyamatot, és az összeomlás elkerülhető, vagy legalább eltolható. Az azonban biztos, hogy a nyugdíjak összegének folyamatos és drasztikus csökkenése és a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése várható. Ebből pedig az következik, hogy nagyon kevesen lesznek azok, akik számára az állami nyugdíj biztonságos megélhetést biztosít majd.

Mi áll a nyugdíjslamasztika hátterében?


A legfőbb probléma az, hogy magyar felosztó-kirovó rendszerben a terhek nagyját az aktív korú lakosság viseli, akiknek a járulékaiból fizeti az állam a nyugdíjakat. Csakhogy a demográfiai arányok egyre sebesebb tempóban változnak, évről évre kevesebb lesznek azok, akik befizetnek a nyugdíjkasszába. Ezzel szemben pedig egyre többen azok, akik elérik a nyugdíjas kort, vagyis akik kivesznek a közös kasszából.

A társadalmi változásokat a statisztikai adatok alapján készült becslések is jól szemléltetik: 2016-ban a népesség kicsivel több, mint 18 százaléka volt nyugdíjas korú. 2041-re viszont ez a szám már 28 százalék lehet, 2060-ra pedig a 33 százalékot is elérheti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.