2021. augusztus 5., csütörtök

NAGY GÁBOR: KERESIK A FESZÜLTSÉGET - A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG
Szerző: NAGY GÁBOR
2021.08.05.


„Amikor Henry Ford olcsó, megbízható autókat készített, az emberek azt mondták, ne már, mi a baj a lovakkal? Nagyot kockáztatott, de bejött” – emlékeztetett az egy évszázaddal ezelőtti, előző paradigmaváltásra Elon Musk, az elektromos meghajtású autóra átállás igehirdetője. Hallják az idők szavát Brüsszelben is, ahol 2035-re betiltanák az EU-ban a belső égésű motorral hajtott autók gyártását. Az átállás azonban nem egészen szándék kérdése – derül ki a Fókuszban rovatunk címlapsztorijából. Ahogy nem volt igaz Lenin egyenlete arról, hogy a kommunizmus egyenlő szovjethatalom plusz villamosítás, a klímavédelem sem hozható össze a direktívák és villanyautók egyszerű összegéből. Mert elönthetik Magyarországot az elektromos autók, de azokat a Havanna-lakótelepen hogyan dugják a 220-ba?

Ez persze nem zavarja a kormányt abban, hogy az új technológiát kiszolgáló gigaméretű akkumulátorgyárak erőltetésével az egyszerűbb tudást igénylő munkahelyeket szaporítsa. Pedig már Matolcsy György jegybankelnök fejében is felgyulladt a lámpa, hogy vas és beton helyett jobb lenne képességekbe és agyakba invesztálni. Továbbra is homály övezi viszont, hogy mi történt a Pegasus-ügyben, amelynek új szálaként a Magyarország rovat cikke arra jut, hogy a jelek szerint

a megfigyelt magyar állampolgárok adatai külföldiek kezére kerülhettek, ami jogszerűtlen.

A Pegasus-botrány azt mutatja, hogy a kormány nem mérlegeli, meddig mehet el, ám az elektromos autók tulajdonosainak fejében ott a hatótávpara (range anxiety), a félelem attól, mikor fogy ki a szufla a talán Gödön gyártott aksiból. Ezért a túl messzi horvát helyett választhatják a magyar tengerpartot, ám a Balatonnál áramütéssel felérő sokkot jelenthet a drágulás. Aminek az is az oka, hogy a járvány idején a vendéglátóipar kiürült, s a pincérek inkább pincét építenek felszolgálás helyett (mindkettő hátterére a Gazdaság rovat világít rá).

Napvilágra került a hatvanpusztai luxusmajorsággal kapcsolatban egy új érdekesség is. A hivalkodó beruházás terveit készítő építészeti irodát ugyanaz vezeti, aki elegánsan és puritán módon helyezte el új funkciójába a Budapest Music Centert. A pályáját pedig annál a grafikai irodánál kezdte, ahol a rendszerváltás legendás választási plakátja készült a csókot váltó fiatal párról, valamint az elvtársi módon ugyanezt tevő Brezsnyevről és Honeckerről. A Fidesz és Orbán Viktor útja a lázadó ifjúság jelképétől József nádornak az apai kézbe adott egykori birtokáig

se nem elegáns, se nem puritán.

Míg a NER saját kénye-kedve szerint – most éppen a melegek ellen – növeli a feszültséget a belpolitikában, addig azt Magyarországtól délre teljesen kiiktatta Alekszandar Vucsics államfő, akinek sikerült az, ami mentorának, a diktátorként emlegetett néhai Szlobodan Milosevicsnek sem. Addig ügyeskedett, míg többpártrendszerben létrehozta az ellenzék nélküli parlamentet – derül ki a Világ rovat riportjából.

Az olimpia történéseit az online felületeinken tudják követni olvasóink, akik az eseményekkel kapcsolatos vitákból két írásban is kaphatnak ízelítőt a Vélemények között. Mielőtt azonban még bármelyik is kiverné a biztosítékot, jusson eszünkbe az örök rockzenész igazsága: „Azért, mert diszkóba jársz, attól még lehetsz rendes ember.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.