2021. augusztus 4., szerda

LANTOS GABRIELLA: A PRAXISKÖZÖSSÉGEK MELLÉ MEG KELL SZERVEZNI AZ EGÉSZSÉGÜGYI CALL CENTERT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.08.03.


Megkezdődött a modellváltás az egészségügyben. A tervek szerint szeptember 1-jén elindulhatnak a praxisközösségek. Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa szerint a praxisközösség létrehozása jó irány. Ha jól csinálják, és komoly minőségi követelményeket támasztanak az új finanszírozási rendszerrel szemben, akkor a meglévő betegek több és jobb ellátást kaphatnak. Ennek a lehetősége benne van, de nem oldja meg a hiányzó praxisok problémáját. Nem elég a meglevő praxisokból közösségeket csinálni ahhoz, hogy az ellátatlan területeken ugyanolyan minőségű ellátás legyen. A betegek biztonságérzetének növelése érdekében, a praxisközösségek mellé meg kell szervezni az egészségügyi call centert is.


928 üresen álló praxis van Magyarországon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint. Ebből júliusban 648 betöltetlen háziorvosi praxisban nem volt orvos, új kilépőként pedig tízen jelezték, hogy nem dolgoznak tovább. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg. Jelentette ez, hogy ellátatlanul maradtak betegek Magyarországon?

– Persze. Ez abszolút azt jelenti. Elméletileg hasznos, fontos dolog a praxisközösségek megalapítása, és nem csak ebből a célból, de attól tartok, pont ezt a célt fogja a legkevésbé szolgálni. Egyébként ez az egész egészségügyi reformnak egy része, és nagyon jó irány. Maximálisan egyetértek vele, csak attól tartok, a szabályozás nem lesz olyan alapos, hogy pont a hiányzó praxisok helyét pótolni tudja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.