2021. augusztus 6., péntek

MAGYAR NARANCS-AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.08.04.


A SZERK.


A SZERK.
Mennyit ér egy érem?

Na, elmentek ti a picsába – írta Budai Gyula Fekete-Győr Andrásnak adresszálva, de az egész ellenzék okulására az olimpia és egyáltalán a versenysport vonatkozásában, a reá oly jellemző kifinomultsággal – nem ironizálunk, tényleg szerfelett kifinomult bejegyzésről van szó, hisz azt írta, hogy p.csába (így biztos mást jelent).

A SZERK.
Zavartalanul

Nyilván önök is úgy vannak vele, mint mi, hogy évek (az idősebb kollégák évtizedek) óta valóságos ideggörcsben várják a japán zárszámadási törvény vitáját a tokiói parlamentben, és miután kiderül, hogy a hiány magas, napokig álmatlanul tanulmányozzák az apró betűs részt, hogy hol szaladtak el a költségek (vagy maradtak el a tervezett bevételek). Szegény japán adófizető barátaink!

A SZERK.
A harmadik

Magyarország egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ne világelső, vagy legalábbis ne az élbolyban küzdő legyen a koronavírus-járvány elleni „háborúban”.

PUBLICISZTIKA

FARKAS ZSOLT
Komisszárkultúra – I. rész
Békés Márton: Kulturális hadviselés. A kulturális hatalom elmélete és gyakorlata – Kritikai olvasat

A Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

VÁRHEGYI ÉVA
Csak semmi cicó!
A pénzügyi bűnözés virágkora

A Fogd a pénzt és fuss! botcsinálta bankrabló főhőse (Woody Allen) ezzel a felütéssel dugja a pénztáros orra elé a helyesírási hiba miatt zavaros, ám a „nálam van a stukker!” folytatás miatt egyértelmű felszólítást tartalmazó cetlit. A szimpla erőszakkal történő rablás ősi módszere már a múlté, a modern pénzvilágban egyre több lehetőség kínálkozik a tettlegességet mellőző lopásra.

KÜLPOL

INTERJÚ
„A közeljövőben emelkedni fognak az energiaárak”
Bart István jogász, klímapolitikai szakértő az EU klímavédelmi terveiről

Az Európai Unió az eddigieknél határozottabban küzdene a klímaváltozás ellen, és drasztikusan csökkentené a karbonkibocsátást. Az is biztos, hogy a még mindig viszonylag alacsony energiaáraknak előbb-utóbb búcsút mondhatunk – erről is beszélt lapunknak a Klímastratégia 2050 Intézet ügyvezető igazgatója.

MIÉRT NEM TUD TRUMPTÓL MEGSZABADULNI A REPUBLIKÁNUS PÁRT?
A bázis hatalma

Donald Trump az elmúlt fél évben személyesen szinte alig van jelen az amerikai közéletben, mégis állandó tárgya a politikai vitáknak. Akár visszatér jelöltként 2024-ben, akár nem, politikája sokáig meghatározza a republikánusok irányvonalát – ez pedig nem biztató előjel az amerikai demokrácia állapotára nézve.

CSÚSZIK A MAGYAR HELYREÁLLÍTÁSI TERV JÓVÁHAGYÁSA BRÜSSZELBEN
Mikor lesz utalás?


Az Európai Bizottság szeptember 30-ig tolta ki Magyarország helyreállítási tervének értékelési határidejét. Korrupcióellenes garanciákat várnak a magyar kormánytól, a tét 2500 milliárd forint.

KINEK JÓ AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT?
Feltartóztathatatlanul

Joe Biden feladta az amerikai ellenállást az Oroszországból közvetlenül Németországba vezető tengeri gázvezetékkel, az Északi Áramlattal szemben. A németeknek tett engedmény egyben orosz siker. Az áldozat Ukrajna.

BELPOL


KANNABISZ ÉS POLITIKA A DÉL-ALFÖLDÖN
A kender gyümölcsei


A különösen kreatív alföldi régió az olajozás és a borpancsolás után – mellett – immár a kendertermesztésben is figyelemre méltó eseteket produkál. Ahogyan az említett két korábbi törvénytelen tevékenység, úgy manapság a kannabisz-előállítás is elérte már a politika ingerküszöbét.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„A pénz nem elég”

Spengler Katalin műgyűjtő

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

KRITIKA

KÖNYV
Fogadás a fákra

Richard Powers: Égig érő történet

Lehetne akár kettős provokációnak tekinteni, ha egy környezetvédelmi témájú regényben mintegy mellékesen megjelenik, milyen is a jó könyv.

KÖNYV
Pogromok alulnézetből

Apor Péter: Forradalom a hátsó udvarban

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

LEMEZ
Verseny, társakkal

Beethoven – Complete Piano Concertos

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

FILM
Helyzetgyakorlatok

Fliegauf Benedek: Rengeteg – Mindenhol látlak

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

RÁDIÓ
Kebabpizza
Borízű hang a lelátóról – a 444 podcastje

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

TÉVÉTORRENT
Odalent, a fenéken
Time

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

SZÍNHÁZ
Városvarázs
Budapest, te!

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

ZENE


INTERJÚ
„Félig-meddig röhögtem”
Hegyi Olivér, Holi zenész, animátor

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

MI A KOTTA?
Psychopathia sexualis

Klasszikus zenei programajánló a 2021/31. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
María Isabel Sánchez Vegara
David Attenborough; Coco Chanel; Jane Goodall; Frida Kahlo

Mivel játszott Jane Goodall gyerekként? Milyen volt a kis David Attenborough és az álla­tok viszonya? Hogyan lett világhírű divatmárka a Chanel, és mivel tűnt ki Frida Kahlo már a kezdetekben is?

VISSZHANG: LEMEZ
Emmanuel Pahud: Mozart & Flute in Paris

A nehézkes című kettős album első lemezén a lemezkészítésben fáradhatatlan és rendkívül invenciózus francia-svájci fuvolavirtuóz, a Berlini Filharmonikusok büszkesége a francia fuvolairodalomból sorakoztat fel kivételesen szép darabokat.

VISSZHANG: FILM
Jeges pokol

1994-ben mutatták be a feketére festett hajú Michael Caine-nel és a feketére festett öves Steven Seagallel a Lángoló jég című akciófilmet: Caine épp nagyon lent volt, Seagal pedig nagyon fent, így eshetett meg a történelmi kézfogó.

VISSZHANG: LEMEZ
Prince: Welcome 2 America

A legnagyobb posztumusz diszkográfiával valószínűleg Jimi Hendrix rendelkezik, de csak idő kérdése, hogy ez megváltozzon, ugyanis a 2016-ban elhunyt Prince örökösei egyre több cuccot szednek elő a páncélszekrényből.

VISSZHANG: KIÁLLÍTÁS
Világraszóló bajnokaink

A magyar olimpiai szereplések megítélése igazságtalan. Az első bajnokról, Hajós Alfrédról utcát neveztek el, de ki volt a második, mikor és hol? Egyáltalán: hány olimpiai bajnok nevét ismerjük? Mert sokkal kevesebbet őrzött meg az emlékezet, mint ahányat elfelejtett.

VISSZHANG: FILM
Idő

M. Night Shyamalan abszurd történetmesélésre és bombasztikus fordulatokra épülő munkássága enyhén szólva is megosztja a közönséget.

VISSZHANG: KONCERT
Quimby


A frontemberét nélkülözni kényszerülő zenekar februárban állt elő a Plusz-Mínusz című koncertfilmmel, amelyben vendégénekesek helyettesítették Kiss Tibit.

VISSZHANG: FILM
Az utolsó titkos ügynök

Jean-Claude Van Damme manapság három-négy évente kacsint ki a képernyőről, jelezve, hogy ő is ironikus szemmel néz saját hagyatékára – mindezt még mindig jellegzetes spárgájával és dagadó izmokkal teszi.

FILM

TÉVÉSMACI
Pacsirtaporta

Amikor Sztupa és Troché a beethoveneknek (nép, mint a hollandok) zenéltek, simán ment minden.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
Minden innen indult el…
Gálvölgyi Dorka igazgató

Terézvárosi Fesztivál

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/31.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/31.


Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/31.


Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SPORT


VITRAY TAMÁS
A kobold
Az én Milákom

Nagyon kedvelem Milákot. Nagy dolog – mondhatja bárki, jóformán pillanatok alatt lett világsztár a zseniális úszófiú, aki szinte hendikep versennyé változtatta a 200 méteres pillangóúszás tokiói olimpiai döntőjét, és aki pillanatnyilag a magyar úszósport további sikereinek még „hosszújáratú” letéteményese.

KATASZTRÓFA

KÜZDELEM AZ ÉLELMISZER-PAZARLÁS ELLEN
Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.

LOKÁL


A TÁRSASHÁZI ÁLLATTARTÁS VESZÉLYEI
Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

GASZTRO


CHILI&VANÍLIA
Az ojcówi pisztrángról

Chłodnik, 2021 – hideg céklaleves füstölt pisztránggal

KERTÉSZ LESEK
Leckerli Ínyenc Állomás – Törökbálint

Törökbálinti kiruccanás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.