2021. augusztus 6., péntek

NAGYOT DRÁGULT A GÁZ ÉS AZ ÁRAM - NÉGYSZERESÉRE EMELKEDÉSRŐL SZÁMOLT BE A MEKH

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.06.


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss piacmonitoring riportja szerint nyár elején jelentős drágulás jellemezte az európai földgázpiacot, tavaly júniushoz viszonyítva négyszeresére nőttek az árak. Az áram ára is nagyot emelkedett.

Miközben szinte egész Európa le van maradva a földgázbetárolással, a magyar piacon gyorsított ütemben halad a folyamat, idén a tavaly júniusi mennyiség kétszerese került a tárolókba – tette közzé a MEKH. Az extra betárolás forrása az Ukrajna és kisebb mértékben a Románia felől érkező import volt. Bár a hazai piac jellemzően olcsóbb volt, mint az osztrák, Ausztria felől mégis importáltunk, miközben Szlovákia felé a kiszállítás volt jellemző.

A gyorsaság jelenleg tényleg pénzt jelenthet. Nem is keveset. A hivatal friss piacmonitoring riportja szerint ugyanis a nyár elején jelentős drágulás jellemezte az európai földgázpiacot, tavaly júniushoz viszonyítva pedig négyszeresére nőttek az árak.

A magyar lakossági fogyasztók továbbra is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak – közölte az MTI-vel a MEKH a májusi árösszehasonlítása alapján. Mint tudatták: 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London gáz és az áramárait vetették össze nemzetközi sztenderdek alapján.Az áremelkedést a MEKH elemzése szerint elsősorban az okozta, hogy az ázsiai kereslet annyira gyorsan nőtt, hogy globálisan szűkössé vált a gázpiac. A nyári karbantartások miatt a csővezetékes szállítók kínálata is korlátozott volt. Bár – jegyzik meg – Ukrajna felől lett volna elérhető szállítókapacitás, az Északi Áramlattal kapcsolatos nemzetközi tárgyalások előtt az orosz földgáz kínálata is csökkent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.