2021. augusztus 14., szombat

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.08.11.


TARTALOM


A SZERK.

A SZERK.
Szeressük Norvégiát!

Négymilliárd forint – ennyit szánt Norvégia a Norvég Alap 77 milliárdos keretéből a kormánytól független (tehát valódi) civil szervezetek támogatására Magyarországon. A maradék 73 milliárdot a kormány használhatta volna fel olyan célokra, mint a kisvállalkozások támogatása, a romák felzárkóztatása vagy a klímaváltozás elleni küzdelem.

A SZERK.
Sülve-főve

Nem mondhatni, hogy az emberiség jobb kedvre derítését szolgálják az ENSZ klímaváltozást vizsgáló kormányközi tanácsadó testületének (IPCC) rendszeres értékelő dokumentumai; már a most kiadott, 6. jelentés első (a klímaváltozás fizikai alapjaival foglalkozó) részét olvasva sincs sok okunk az örömre.

PUBLICISZTIKA

FARKAS ZSOLT
Komisszárkultúra – II. rész
Békés Márton: Kulturális hadviselés. A kulturális hatalom elmélete és gyakorlata – Kritikai olvasat

Farkas Zsolt irodalomkritikus, irodalomteoretikus és író nagyszabású, az Orbán-rezsim intellektuális nihilizmusát bemutató esszéjének első részét előző számunkban közöltük: ezért kezdődik a mostani rész rögtön a 9. passzussal.

SZEKERES ISTVÁN
A sportinga kilengései
Fogalmizavar-elhárítás

Ellenzéki nyilatkozatok egész sora utal arra, hogy kormányra kerülve mi mindent változtatnának, illetve fordítanának vissza a Fidesz-korszak hangsúlyaihoz képest. A sportról egyelőre nem érzékelhető körülhatárolt elképzelés, csak az prognosztizálható, hogy az új kormány a további stadionépítéseket és a labdarúgás támogatására szánt, milliárdos költségvetési összegeket visszafogja, netán meg is szünteti. A két túlfinanszírozott terület milliók szemében vörös posztó.

FEKETE ÉMI
A nemváltoztatás mítosza Magyarországon
Népszavazás a nem létező betegutakkal szemben

A népszavazás a közvetlen hatalomgyakorlás eszköze a képviseleti demokráciában: lehetővé teszi, hogy az állampolgárok megmutassák, valamely társadalmi kérdésben miképpen gondolkodnak. Ám ha a főhatalmat gyakorlók nem vonhatók felelősségre, az „államcélok” könnyedén eltávolodnak a valós problémáktól és társadalmi viszonyoktól.

EGOTRIP

SZÉCSI NOÉMI
Nem és nem
Mai árfolyamon

Sajnos nem tudok leszokni róla, hogy fölényesen ítélkezzek azok felett, akik pénzért és hatalomért mindenre képesek.

VAJDA MIHÁLY
Miért (nem) végezték ki Szókratészt?
Nem érti szegény

Hahó, Szókratész! Már azt hittem elvesztél. Vagy mint illegális betolakodót bevittek a rendőrök. Nem szoktál ilyen hosszan elmaradni.

BELPOL

INTERJÚ
„Az Orbán-kormány mindezekre érzéketlen”
Szikra Dorottya szociológus a kormányzati családpolitika nyerteseiről és veszteseiről

Miközben a kormány a családvédelemről szaval, gyerekek száz­ezreit hagyja az út szélén. A Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársával ennek ideológiájáról és gyakorlatáról beszélgettünk.

STABIL AZ UNIÓS TAGSÁG MELLETTI TÖBBSÉG MAGYARORSZÁGON
Maradnánk még

Élesedik a konfliktus a magyar kormány és az EU intézményei között, az ellenzék már nyíltan azzal kampányol, hogy Orbán kivezetné az országot az unióból. A közvélemény-kutatási adatok alapján saját érdekeivel menne szembe a miniszterelnök, ha valóban a kilépésre játszana.

HOGYAN LEHET OLTÁSRA ÖSZTÖNÖZNI AZ OLTATLANOKAT?
A tű fokán

A kormány a harmadik körös oltásra koncentrál, a szakemberek viszont a miatt a nagyjából 3 millió ember miatt aggódnak, akik eddig nem regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára.

KÜLPOL


A PEGASUS-BOTRÁNY MARGÓJÁRA
Kibervilágok harca

Komoly nemzetközi felháborodást keltett, hogy egy izraeli kémszoftvert számos országban a hatalmon lévők ellenzéki személyek megfigyelésére használtak. A hatalom mindig is törekedett ilyen megfigyelésre, de azzal, hogy szinte az egész életünket egyetlen kütyün tároljuk, magunk tettük sebezhetővé magunkat.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Elpusztíthatatlan
Szemtanúk. Traumaábrázolások a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből

A kiállítás a holokauszt idején, közvetlenül utána született műalkotásokat mutat be, a trauma közvetlen, nyers megörökítését, gyakran a túlélő művész életművére alig is jellemző stílusban, és ez más perspektívákat nyit számunkra is.

KIÁLLÍTÁS
A művész varrógépe
Ladik Katalin: Bevarrt hangok

Amikor a 2010-es évek elején Ladik Katalin neve szóba került a hazai képzőművészeti szcénában, többen csak legyintettek, mondván, hogy ő csak egy színésznő, aki az 1980-as évek elején elsősorban televíziós filmjeivel vált híressé Magyarországon.

FILM
Illúziók nélkül
Natalija Vorozsbit: Rossz utak

Az Ukrajna keleti részén (a nyílt vagy burkolt, de következetesen letagadott orosz be­avatkozás folyományaként) állandósult polgárháborús állapotok legrombolóbb következménye nem az anyagi javakban, politikai szuverenitásban, társadalmi kohézióban esett (egyébként jóvátehetetlen) kár, hanem a mindenkit deformáló polgárháborús (gyanakvástól, gyűlölettől, bosszúvágytól terhelt) tudatállapot kialakulása. Amely belülről mérgez. A drámaíró Natalija Vorozsbit első, máris markáns szerzőiségről tanúskodó filmjét ez a tudatállapot hatja át.

SZÍNHÁZ
Végérvényesen
AlkalMáté Trupp: Jordán Adél

A legtöbben az utolsó pillanatig reménykedtünk, hogy lesz valamiféle folytatás. Talán úgy, hogy az előadás végén megint elkezdik kihúzni a neveket a kalapból, vagy esetleg bejelentik, ahogy korábban ötlet szintjén felmerült, hogy jövőre Máté Gábor kerül sorra.

SZÍNHÁZ
Eljárás
Szinesztézia

Nehéz eldönteni, mi a jobb választás: előbb megnézni a kiállítást vagy fordítva: csapjon csak arcul a táncművészet, és utána legyen részünk az aha-élményben. A táncelő­adás ősbemutatóján mi az első felvonás után szaladtunk át a kiállítótérbe.

LEMEZ
Komolyra fordítva
AngelHeaded Hipster: The Songs of Marc Bolan & T. Rex

A tavaly elhunyt producer, Hal Willner azzal csinált világraszóló karriert a nyolcvanas években, hogy népszerű előadókat és zenészeket kért fel, dolgozzák fel és adják elő saját stílusukban híres zeneszerzők műveit.

FILM
Eldobható idolok
Blackpink – The Movie

Sokak szemében máig a Gangnam Style jelenti a dél-koreai popzenét, pedig Psy virális slágere már a megjelenésekor is inkább a K-pop hol szórakoztatóan, hol irritálóan túltolt paródiája volt.

KÖNYV
Soha véget nem érő
Nényei Pál: A nagy beszélgetés

A gimnazista korosztálynak írt nagy sikerű irodalomtörténet, Az irodalom visszavág szerzője maga is középiskolai tanár, most novelláskötettel jelentkezett. A nagy beszélgetés le se tagadhatná írójának hivatását.

ZENE

INTERJÚ
„Holliger kinyitott egy ajtót”
Patricia Kopacsinszkaja hegedűművész

Öntörvényű művész, a maga útját járja. Koncertjein mezítláb játszik, mert úgy találja kényelmesnek. Kortárs zenét művel, maga is komponál. Különösen szoros kapcsolat fűzi magyar zeneszerzőkhöz. A Fesztivál Akadémián Schönberg Pierrot lunaire-jét énekelte.

RÉS A PRÉSEN
„Még vannak szigetei”
Rónai Róbert jógaoktató, DJ NaiRobi

Jógaoktató és DJ – több a közös vonás, mint a különbség ebben a két tevékenységben. Mindkettő az embereknek, a közönségnek szól.

MI A KOTTA?
Újra itt van

Klasszikus zenei programajánló a 2021/32. hétre

KÖNYV

POETA.DOC
Egy remekmű mechanikája

Kormos István: Vonszolnak piros delfinek

FILM

INTERJÚ
„Jól fizettek”
Laurent Tirard filmrendező

A vígjátékok és családi mozik francia mestere – olyan filmekkel a háta mögött, mint az Életem nagy szerelme, az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát vagy éppenséggel A kis Nicolas nyaral – ezúttal egyenesen az Annie Hall Woody Allenjéről mintázta hősét. Legújabb filmje, A beszéd most indul a pesti mozikban – ez is adta beszélgetésünk apropóját.

TÉVÉSMACI
Fecskelámpás

Amikor Sztupa és Troché rejtve jártak, lopakodtak, osonkodtak, volt egy trükkjük, mely képtelen versenyelőnyhöz juttatta őket a konkurenciával szemben.

VISSZHANG

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Nyomozó elvtárs

Bár a sorozat alapötlete őrült és zseniális, felmerülhet a kérdés, hogy pontosan mi értelme van ma egy kommunista krimi-pastiche-t tető alá hozni, s ki fogja megnézni.

VISSZHANG: LEMEZ
Billie Eilish: Happier Than Ever

Óriási teher tizenévesként a világ legsikeresebb szerző-előadójának lenni, hiszen ettől kezdve érettebb produkciókat várnak tőle, jelentsen ez bármit is.

VISSZHANG: KÖNYV
Covid: olyan, mint az influenza, csak halálosabb

Másfél évnyi nyomasztó járvány­élet után mint egy falat kenyér, úgy hiányzott nekünk egy okos, szórakoztató, jól megírt könyv, amelyben végre elmagyarázzák nekünk, miért lett (és valószínűleg marad) oly keserves és még az eddiginél is kockázatosabb az életünk.

VISSZHANG: KÖNYV
Emma Straub: Nem vagyunk már gyerekek

Astrid Strick a kisvárosban, ahol él, halálos baleset szemtanúja lesz, ismeri is az áldozatot.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Mr. Corman

A személyes hangvételű amerikai független filmek felfutása valamikorra a 90-es évekre tehető.

VISSZHANG: KÉPREGÉNY
Kevin J. Anderson – Brian Herbert – Frank Herbert
Dűne, 1. kötet

Mizu az Arrakison? Még mindig olyan sokért adják a melanzsot? Fennforgás van az Atreides-házban? Paul cv-jébe új skillek kerültek? És látott valaki ma már homokférget?

VISSZHANG: FILM
Öngyilkos osztag 2.

Kutyával, gyerekkel, gatyát hordó cápával és sorozatgyilkos menyéttel még a szigorú ítészek szíve is meglágyítható, és James Gunn-nak, aki azért lett felvéve, hogy új, filmszerűbb utakra terelje a Suicide Squad nevű szuperhősös vállalkozást, nem derogál kijátszani a menyétes kártyát.

VISSZHANG: KONCERT
Platon Karataev

Az Ördögkatlan fesztivál beremendi helyszíne kitűnő beszélgetésekhez, kamara-előadásokhoz.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/32.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/32.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/32.


Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL

KERÍTÉSDÖNTÖGETÉS, FAKIVÁGÁS KOSDON
A szomszéd kertje


Népéletünk sava-borsát messze nem csak az országos politikában dúló nagyszabású küzdelmek, konfliktusok adják; sajnos avagy sem, de a mindennapjaink is bővelkednek izgalmat kiváltó eseményekben. Kis történet következik összesen 62 szomorú sorsú akácfáról és egy nem létező, ám vitatott szélességű falusi utcáról, legalább három állami hivatal közreműködésével és közepesen biztató befejezéssel.

BUDAPEST CSATORNÁZÁSÁNAK TÖRTÉNETE
Mindent elnyel

Régi szabály, hogy ami egyszer bement, annak ki is kell jönnie. E folyamat áll a Kiscelli Múzeum Kloáka, kanális, klozet című kiállításának középpontjában.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Szederszezon

Kefires minipalacsinta forró szederöntettel

KERTÉSZ LESEK
Khan

Ázsiai étterem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.