2021. augusztus 11., szerda

NEM A MAFFIA ÉPÜLT BE AZ ÁLLAMBA, A KORMÁNY VÁLT ORBÁN HATALOM- ÉS PÉNZVÁGYÁNAK ESZKÖZÉVÉ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.08.11.


„Megbocsáthatatlanul idióta dolog Orbán Viktor Magyarországát követendő példaként ajánlani az Egyesült Államok számára. Orbán háborúja a magyar emberek és a nyugat ellen nem a politikáról, hanem a kultúrától és a gondolkodásmódról szól. Hosszútávon pedig a nyugati civilizáció sokkal nagyobb súllyal esik latba, mint Orbán Viktor és Tucker Carlson korrupt és elfajzott illiberális demokráciája” – szögezi le legfrissebb elemzésében Radványi Miklós. A magyar származású, Amerikában élő, önmagát „rendíthetetlen konzervatívnak és Republikánusnak” valló jogász-politológus már 2005-ben (!) nemes egyszerűséggel csak a magyar Chaveznek nevezte Orbánt. Ma pedig azt állítja: újabb választási győzelme elfogadhatatlan lenne Magyarország és a nyugat számára, beleértve az Egyesült Államokat is, függetlenül attól, hogy a demokraták vagy a republikánusok vannak hatalmon.


A jobbközépen elhelyezkedő washingtoni Frontiers of Freedom Intézet alelnökének legfrissebb elemzése közvetlenül a Fox News-os Tucker Carlson egyhetes budapesti látogatása után született. Az egyhetes turné során az amerikai jobboldal üdvöskéje igencsak szelektíven nyilvánult meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban, beleértve az általa már 2019 eleje óta méltatott Orbánnal készített interjúját és az esztergomi beszédét.

Radványi Miklós kifigurázza Carlsont, de nem csak gúnyolja, több ponton konkrét adatokkal és tényekkel helyre is teszi (például az Orbán-kormány állítólagos családbarát és a magyarok érdekeit szem előtt tartó politikáját), illetve kemény szavakkal illeti, egyebek között így: „az interjúja és a beszéde is katasztrófa volt, végleg nevetségessé tette őt Magyarországon. A totális idiotizmusát leszámítva, tartózkodásának egyik fénypontja sem érdemel részletes elemzést”.

A magyar Chavez

Radványi – tőle szokatlan módon – ebben az írásában részletesebben is kitér saját, disszidálása előtti és utáni életére és munkásságára, beleértve azt is, hogy már 2005-ben is foglalkozott „az igazi Orbán Viktorral”, akit már akkor a magyar Chaveznak nevezett (megj.: a venezuelai elnök 1998-tól haláláig, 2013-ig irányította a latin-amerikai országot, ez idő alatt elsorvasztotta a demokráciát, elnyomta a sajtót, manipulálta a választási rendszert, letartóztatta és száműzetésbe kényszerítette bírálóit). Hangsúlyozza, hogy professzionális életútja során rendíthetetlen konzervatív és Republikánus volt, példaként említi, hogy sok cikkben bírálta Soros Györgyöt és támogatóit. Sokáig nagyjából egyet tudott érteni Tucker Carlsonnal is, „de hazugságai Magyarországról mára idiótává változtatta őt. Orbán Viktorról és a magyar helyzetről szóló tudósításai kirívó tudatlanságot tükröznek és szégyenletes hamisítványok”.

Rövidlátónak és félrevezetőnek tartja, hogy Carlson Orbán politikáját az illegális migrációra és a Brüsszel liberális értékrenddel szembeni „illiberális” reakcióira korlátozza, „sokkal többet segítene, ha az Orbán-jelenséget a poszt-kommunista országban történtek kontextusába helyezve vizsgálná”. Csehország és Szlovénia sikeresebb a nyugatot jellemző normálisabb politikai, gazdaság, kulturális és etikai rendszerre való átállásban; Szlovákia és Horvátország követi őket a sorban; majd jön Románia és Bulgária, amely szintén harcol a korrupcióval, a szegénységgel és a politikai instabilitással, de a legkomplexebb és legellentmondásosabb példa mégiscsak Lengyel- és Magyarország...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.