2021. augusztus 17., kedd

ORBÁN TÖBB MINT HÚSZ ÉVE MONDJA, HOGY VAN ÉLET AZ EU-N KÍVÜL IS

TELEX
Szerzők: CSATÁRI FLÓRA DÓRA, KÖRÖMI CSONGOR
2021.08.17.


„Eljött az ideje annak, hogy most már komolyan vegyük fontolóra esetleges kilépésünket” – írta a hétvégén a kormánypárti Magyar Nemzetben Fricz Tamás politológus. Hasonlóan euroszkeptikus húrokat a kormány több tagja, köztük Varga Mihály pénzügyminiszter is megpendített az elmúlt hónapokban. A Fidesz korábban is előszeretettel ütött meg euroszkeptikus hangot, vajon a mostani kijelentések is csak a politikai kommunikációt szolgálják?


„Van élet az EU-n kívül is” – mondta Orbán Viktor. Hogy mikor? Hirtelen valószínűleg mindenkinek az ugrik be, hogy tavaly, Nagy-Britannia kilépése után beszélt erről Magyarország miniszterelnöke, de messze nem ez volt az első alkalom, amikor ilyen kijelentést tett. A Fidesz vezére már a legelső miniszterelnöki ciklusában, 1999-ben, évekkel az EU-s csatlakozás előtt is ezen az állásponton volt. Persze még kicsit más volt a kontextus, a Világgazdaságnak adott interjújában arról beszélt ekkor, hogy:

„Nem történik tragédia, ha nem valósul meg a 2003-as csatlakozás. Most sem vagyunk az unió tagjai, s mint látjuk, van élet az EU-n kívül is. De nem erre készülünk. Azért sürgetjük az integrációt, mert az újabb lökést adna a gazdaságnak.
”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.