2021. augusztus 6., péntek

ORBÁN TOTALITÁRIUS BANDITA, VAGY KONZERVATÍV VEZETŐ?

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.08.06.


A Foxnak adott interjú során Tucker Carlson kifejtette, Orbán visszavágott Joe Biden amerikai elnöknek, aki a tavalyi választási kampány során egy ízben Alekszandr Lukasenka belarusz elnökkel és az észak-koreai Kim Dzsong Unnal együtt a magyar miniszterelnököt is azon totalitárius banditák közé sorolta.


A nyugati liberálisok képtelenek elfogadni az ő nézeteiktől eltérő jobboldali véleményeket - ezt az állítást emeli ki címben a Fox News amerikai konzervatív tévécsatorna internetes portálján megjelent ismertetés arról az interjúról, amelyet Orbán Viktor adott Tucker Carlsonnak, a Fox műsorvezetőjének. A beszámoló alcímét annak az orbáni kijelentésnek szentelik, hogy nem számít emberi jognak a Magyarországra való bevándorlás. A miniszterelnök úgy beszélt országáról, mint amely „nemzet, közösség, család, történelem, hagyomány és nyelv” – írja a Fox.

Az interjúismertetés szerint Orbán visszavágott Joe Biden amerikai elnöknek, aki a tavalyi választási kampány során egy ízben Alekszandr Lukasenka belarusz elnökkel és az észak-koreai Kim Dzsong Unnal együtt a magyar miniszterelnököt is azon totalitárius banditák közé sorolta, akikkel az akkori elnök, Donald Trump körülvette magát.

Trump – emlékeztet a Fox – nem csak Orbánhoz állt közel, hanem – idézem – „miként a baloldal felé hajló Brookings Intézet állította”, a lengyel elnöknek is lényegbevágó segítséget nyújtott az elnökválasztás során a balos varsói polgármester legyőzéséhez azzal, hogy fogadta Andrzej Dudát. Az amerikai portál hangsúlyozza, hogy Orbán volt az első olyan európai vezető, aki támogatásáról biztosította Trump újraválasztását, Trump pedig méltatta Orbán határbiztonsági és terrorellenes politikáját, valamint azon törekvését, hogy világszerte megvédje és segítse a keresztény közösségeket.

Orbán az interjúban azt mondta, hogy Bidennek csak korlátozott ismeretei vannak Magyarországról, így nem értheti a szóban forgó kérdéseket, amikor ilyen megállapításokat tesz. A magyar kormányfő szerint az, amit Biden mondott, az „személyes sértés minden magyarral szemben”.

„A nyugati liberálisok képtelenek elfogadni, hogy a nyugati civilizáción belül létezik egy konzervatív nemzeti alternatíva, amely a mindennapi életben sikeresebb” - idézi Orbánt a Fox portálja. A magyar miniszterelnök szerint „mi arra vagyunk példa, hogy sikeres, néha a baloldali-liberális kormányoknál sikeresebb is lehet egy olyan ország, amely a hagyományos értékekre, a nemzeti identitásra, a kereszténység tradíciójára támaszkodik”. Orbán szerint Biden és a Demokrata Párt nem tudja elfogadni azt, hogy Magyarország sikeresen védelmezi szerb és horvát határát.

A Fox beszámolója felidézi, hogy a washingtoni kongresszusban számos vezető demokrata párti törvényhozó bírálta Orbánt állítólagos idegengyűlölő nyelvezetéért, valamint azért, mert elfogadhatatlanul közel áll Oroszországhoz. Orbán most - fogalmaz a hírportál - hosszasan beszélt a kereszténydemokrata kormányzati ideológia fontosságáról, és azt állította, hogy az Egyesült Államok jelenlegi, általa baloldali liberális irányzatúnak nevezett kormánya számára is jobb, ha olyan partnere van, amely kereszténydemokrata, és hosszú távon élvezi a magyar nép támogatását.

Orbán amellett érvelt az interjúban, hogy az erős nemzetvédelemben és a határbiztonság megteremtésében nincs semmi idegengyűlölet.

„Természetesen, ha bajban vagy, és nincs senki közelebb, mint a magyarok, akkor segíteni kell. De azt nem mondhatod, hogy szép ez az ország, szeretnék idejönni és itt élni, mert itt szebb az élet. Nem emberi jog idejönni. Semmiképpen. Ez a mi földünk. Nemzet, közösség, család, történelem, hagyomány, nyelv” - fejtegette Orbán Viktor a Tucker Carlsonnak adott interjúban.

A riporter kitért arra, hogy az Egyesült Államok és más nyugati kormányok, amelyek most kiközösítik Orbánt és Magyarországot, egykoron ennek az ellenkezőjét tették, akkor, amikor Orbán még fiatal aktivista volt, és – idézem Tucker Carlsont – „bátran felszólalt a szovjet megszállás ellen az 1980-as években”. Ezzel a sztárriporter nyilván Orbán Viktor 1989. június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai temetésén elmondott beszédére utalt. Akkor egyébként már megszületett a megállapodás Budapest és Moszkva között a szovjet csapatok kivonásáról. Carlson szerint nem Orbán változott meg azóta, hanem az ő konzervatív vezetéséhez hasonló kormányokkal szembeni uralkodó világfelfogás – így váltotta fel az egykori általános támogatást az Egyesült Államok elnöke részéről a totalitárius bandita minősítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.