2021. augusztus 6., péntek

ORBÁNÉK CSORDULTIG TÖLTIK A POHARAT, DE JÓ LESZ VIGYÁZNI

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.08.06.


Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése azt tükrözi, hogy Orbán Viktor már nem mozoghat olyan pályán, mint eddig. Az erre adott budapesti válasz, amely egy kormányhatározat formájában jelent meg, nem más, mint önigazolás, magyarázkodás. Így értékelte a Hírklikknek a magyar kormány és Brüsszel közti mindenképpen furcsa párbeszédet Balázs Péter egyetemi tanár. A volt külügyminiszter és uniós biztos úgy látja, észrevehetően fogy a türelem az unióban.


Megszokott-e, hogy az uniós jogállamisági jelentésre, amely erős figyelmeztetésnek is tekinthető, kormányhatározattal válaszoljanak?

– Nem szokásos, de nem is meglepő. Engem a szovjet időkre emlékeztet a módszer. Nem a dolog lényegéről szól a reakció, hanem önigazolás, magyarázkodás. Egykor ugyanez történt a Szovjetúnióban, s hasonló Ceausescu Romániájában. Ezzel a határozattal önmagáról állít ki bizonyítványt a kormány, ahelyett, hogy megpróbálna válaszolni a különféle véleményekre. Az Európai Unióban erre megvannak a megfelelő csatornák és lépések...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.